55 éve tette közzé Pacem in terris kezdetű enciklikáját XXIII. János

2018. április 12. csütörtök, 11:15

„Az igazságban, az igazságosságban, a szeretetben és a szabadságban” – így valósul meg a béke Szent XXIII. János utolsó enciklikája szerint, amellyel minden jóakaratú emberhez fordult egy olyan történelmi pillanatban, amikor a nemzetközi közösség egy harmadik világháború felé rohant.

1963. április 11-én, nagycsütörtökön jelent meg Roncalli pápa nyolcadik enciklikája, a Pacem in terris. A kortárs világ törekvéseit vette számba a pápa az idők jeleit értelmezve. Az akkor már súlyos beteg XXIII. János utolsó enciklikája volt ez.

Sokan spirituális végrendeletének tekintik a dokumentumot, amelyet az Egyháznak és minden jószándékú embernek szánt. Ez volt az első enciklika, amely hívőkhöz és nem hívőkhöz egyaránt szólt. Ezt azzal indokolta a pápa, hogy az Egyháznak egy korlátok nélküli világra kell tekintenie, amelyet nem osztanak meg falak vagy kerítések, és amely nem tartozik se a Nyugathoz, se a Kelethez.

A hadviselés ellen írt és a béke útjainak építésére összpontosító enciklika világosságot jelentett a hidegháború és a feszültségek sötét időszakában. XXIII. János egy megosztott világhoz szólt, amelyet háború sújtott Vietnámban, Afrikában, Latin-Amerikában, és amelyet a nukleáris fegyverkezés veszélye fenyegetett. Az üzenete erős: „A béke csak csengő szó marad, ha nem arra a rendre alapszik, amelyet ez a dokumentum bizalmas reménnyel megfogalmaz: ennek a rendnek alapja az igazság, és az igazságosságra épül, a szeretet teszi élővé és hatja át, valamint a szabadságban valósul meg.”

Az enciklika négy meghatározó pontot jelöl meg az emberiség béke felé tartó útjának egyengetésére: az emberi személy legyen a középpontban sérthetetlen jogaival, ugyanakkor kötelességeivel; mindenütt a köz javát kell keresni, szolgálni; a politikai közösség erkölcsi alapon nyugodjon; az értelem ereje és a hit világítótornya legyen a vezetőnk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat