Zarándoklat és turizmus témában folytatódott a pécsi szabadegyetemi előadás-sorozat

Hazai – 2017. április 27., csütörtök | 12:34

A zarándoklat és turizmus összefüggéseiről, különválasztásáról tartottak előadást április 19-én a pécsi szabadegyetem vendégei: Udvardy György pécsi megyéspüspök; Bozóky Anita, a Pécsi Egyházmegye turisztikai főmunkatársa és Ullrich Balázs, a Pannon Pilgrim Kft. ügyvezetője.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szabadegyetem áprilisi előadói a zarándoklat és a turizmus különbségének, illetve összefüggéseinek kérdését vizsgálták.

Udvardy György püspök szerint alapvető egyetemes vallási élményként éljük meg a zarándoklást, így saját életutunkat is. Mint mondta: egyértelmű, hogy valahonnan valahova halad az utunk. Ha nincs cél, akkor nehéz megtenni a következő lépést, de ha világos a cél, akkor nem számoljuk a lépéseket.

Napjainkban népszerűek a zarándoklatok; a régi formák új lendületet kapnak, és új utak is keletkeznek. A zarándoklás ugyanis nem kívánja meg a tételes hitet. A zarándok, ha nyitott a körülötte lévőkre, könnyen kapcsolatba léphet másokkal, mert az út élményeit és a megérkezés tapasztalatát közösen élték át. Mindemellett az egyéni sajátosságok végig megmaradnak, hiszen különböző motivációval indulnak neki ugyanannak az útnak a résztvevők – fejtette ki a főpásztor.

Bozóky Anita a kulturális turizmushoz kapcsolódó vallási turizmusról beszélt, amely napjainkban egyre népszerűbb. Előadásában elhangzott, hogy az utazás során minden korosztály fogékonyabb a kultúrafogyasztásra, mint a hétköznapokban. Ma már az is célja az utaknak, hogy ne csak külső, felszínes szemlélők legyünk turistaként, hanem valódi élményeket élhessünk át. Ezáltal a vallási turizmus, azaz a zarándoklat a személyes hit megerősítésére szolgál – fogalmazott a Pécsi Egyházmegye turisztikai főmunkatársa.

Ullrich Balázs a korábbi történeti korokban népszerű zarándoklatokat elemezve arról beszélt, mely okok miatt indultak útnak a zarándokok a középkori Európában. Különös, emelte ki a Pannon Pilgrim Kft. ügyvezetője, hogy korunkban a hagyományos vallási formák visszaszorulásával egy időben egyre népszerűbbek a zarándoklatok, amelyek mélyen a tradicionális vallásosságban gyökereznek. Ezt mutatja a spanyolországi El Camino sikere, de a magyarországi Szent Jakab-útra hirdetett csoportos, szervezett zarándoklatokra is percek alatt betelnek a szabad helyek.

A szabadegyetemi előadás-sorozat következő, egyben utolsó idei rendezvénye május 10-én 18 órakor lesz. A munka és ünnep témájáról Udvardy György megyéspüspök, Versegi Beáta Mária CB teológus, szupervizor és Németh Zsolt jogász, szociológus előadását hallhatják a résztvevők.

Az előadások meghallgathatók a Pécsi Egyházmegye honlapján.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria