A zene hétvégéje Győr-Újvárosban

Kultúra – 2012. május 15., kedd | 10:43

Az Öt Templom Fesztivál keretében május 13-án gregorián és reneszánsz egyházzene emelte a vasárnapi szentmise fényét Győr-Újváros templomában.

A győr-újvárosi katolikus templom délelőtti szentmiséjén gregorián és polifón művek csendültek fel. A szentmise elején Zsebedics József plébános köszöntötte a híveket és a fesztivál résztvevőit; köszönetet mondott az Öt Templom Fesztivál rendezőinek, hogy hozzájárultak a nagy egyházzenei múlttal rendelkező templom szentmiséjének ünnepélyesebbé tételéhez.

Mizsei Zoltán, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára előzőleg egyházzenei műhelyt tartott, melynek zárásaként a résztvevő Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola kórusa énekelt a szentmisén. Magyar gregorián énekek mellett Costanzo Porta, XVI. századi ferences zeneszerző többszólamú ordináriumai hangzottak el – írta beszámolójában Horváth Csaba.

Az Öt Templom Fesztivál keretében, május 11-én a Pénzügyőr Zenekar adott hangversenyt a győr-újvárosi Szent József-templomban. Közreműködött a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyeskara és Ruppert István orgonaművész. Műsorukon Händel, Wagner és Mozart művei hangzottak el, Kapi-Horváth Ferenc vezényletével. A hangverseny elején Zsebedics József plébános mondott köszöntőt és beszélt az újvárosi katolikus templomok történetéről.

Győri Egyházmegye/Magyar Kurír