A cselekvő szeretet nyelvét mindenki megérti – Szent Erzsébet ünnepe Veszprémben

Kishírek – 2022. november 28., hétfő | 14:56

Szijártó László, a Veszprémi Főegyházmegyei Karitász igazgatója mutatott be szentmisét Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén, november 19-én a veszprémi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban.

Felker Zsolt plébános köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az idei évben a szervezet tagjai együtt ünneplik a plébánia közösségével Szent Erzsébetet, a Katolikus Karitász védőszentjét.

Szijártó László atya a liturgia kezdetén elmondta, hogy Szent Erzsébet nemcsak a Karitász védőszentje, hanem minden jóakaratú emberé is. Igyekszünk jónak lenni, s azért, hogy mindezt hatékonyan tegyük, bátran fohászkodhatunk Szent Erzsébet közbenjárásáért.

Prédikációjában kifejtette, hogy Szent Erzsébet valóra váltotta azt, amit az evangéliumban hallottunk: „Éhes voltam és ennem adtatok, szomjas voltam és innom adtatok, ruhátlan voltam és adtatok ruhát.” 800 év távlatából Árpád-házi Szent Erzsébet tekintélye nemhogy csökken, hanem egyre népszerűbb a világ számos pontján.

Vajon mi, ma élő keresztények elsősorban miben kell kövessük őt? – tette fel a kérdést. A válaszért nem kell messzire mennünk – folytatta. Elég most akár csak a templomba elmenni, és rájövünk, bizony jobban fel kell öltözködnünk, mint ahogyan azt az elmúlt években megszoktuk. Mert ugyan tevékeny formában nem vagyunk részesei a szomszédunkban zajló háborúnak, de következményeit mindannyian érezzük. Mi magunk is fázunk, tapasztaljuk az árakat a boltokban, a számlákban.

Nyolcszáz évvel ezelőtt, bár kicsit más formában, de Szent Erzsébet is nagyjából ezt kellett, hogy átélje. Ő sem tudta, hogy mit hoz a jövő, hogy meg fog halni a férje, akinek a halála után mindentől megfosztják, ami valós öröksége lett volna, majd a gyermekeivel együtt kidobják a várból. Ennek ellenére minden nap, minden pillanatban csakis az járt a fejében, hogy teljesítse azt, amit Isten elvárt tőle. Az önzetlen, a segítő, a cselekvő szeretet nyelvét mindenki megérti. Erre a segítő szeretetre adott példát Szent Erzsébet.

A szentmise befejező áldása előtt Felker Zsolt plébános megköszönte a karitászmunkatársaknak, hogy együtt ünnepelhettek, majd Szijártó László atya megáldotta a híveknek készített cipókat és Szent Erzsébet-kenyereket, amelyek arra hivatottak emlékeztetni Szent Erzsébet ünnepén, hogy a karitász, a szeretet cselekedeteit megtenni mindannyiunknak kötelessége.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria