A felvidéki Szepsiben lépett fel a Mátyás-templom énekkara

Kishírek – 2019. november 21., csütörtök | 15:36

A felvidéki Szepsiben is megemlékeztek Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepéről, illetve a bársonyos forradalom 30. évfordulójáról. November 17-én a Szentlélek-templomban lépett fel a budapesti Mátyás-templom énekkara Tardy László karnagy vezetésével, valamint a kassai Csermely Kórus és a szepsi Vox columbellae tagjai.

Az ünnepségen részt vett Molnár Árpád, református lelkipásztor, Vranai Klára, hivatalvezető-asszony, a Csemadok felvidéki kulturális egyesület, az önkormányzat és a társadalmi szervek vezetői és tagjai.

A Mátyás-templom Ének- és Zenekara, 1688-tól folyamatosan működik, Magyarország egyik legrégebbi zenei együttese. Tevékenységének középpontjában a szent liturgia szolgálata áll.
Az énekkar létszáma 50–60 fő, a zenekarban közreműködők száma a művektől függően 25–45 fő között mozog. Mindkettőben megtalálhatók jól képzett ének-, és zenetanárok, hivatásos muzsikusok, valamint az egyházi zenét szerető amatőrök.

A jelenlegi karnagy, Tardy László 1966 óta áll az ének- és zenekar élén. Irányításával az együttes rendszeresen szerepel hazai és külföldi rendezvényeken. 1968-tól a SOTE kamarazenekar karnagya. 1990-től csaknem két évtizeden át volt a Központi Papnevelő Intézet énektanára az Országos Magyar Cecília Egyesület társelnöke és a kántortovábbképző és karnagyképző tanfolyamok vezetője. Ennek köszönhetően több felvidéki kántor is kapott általa egyházzenei kiképzést.

A programot Havassi József, a Csermely Kórus és a Vox columbellae énekkar karnagya szervezte.

Forrás és fotó: Szepsi Római Katolikus Esperesség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria