A keresztény művészet Istenhez visz közelebb – Mise az öt éve elhunyt Szilárdfy Zoltán lelki üdvéért

Kishírek – 2023. január 13., péntek | 14:35

A székesfehérvári Szent István király székesegyházban január 9-én Szilárdfy Zoltán áldozópap, művészettörténész lelki üdvéért szentmisét mutatott be Ugrits Tamás pasztorális helynök és Dózsa István plébános. A szentmisén részt vettek Zoltán atya barátai, tisztelői, akik az ország különböző településeiről érkeztek Székesfehérvárra.

Szentbeszédében Ugrits Tamás megemlékezett a 2017. december 20-án, 80 éves korában elhunyt Szilárdfy Zoltán atya szellemi és lelki hagyatékáról. Zoltán atya, aki művészettörténész generációk számára a keresztény ikonográfia értelmezésének iskolateremtő tudósa volt, s aki 2009-ben sokezer műtárgyból álló gyűjteményét a Székesfehérvári Egyházmegyének adományozta, egész életében Krisztust hirdette.

Káplánként, plébánosként, egyetemi oktatóként, szakcikkek és könyvek szerzőjeként egyaránt arra törekedett, hogy a megtestesült Ige örömhírét juttassa el az emberekhez. „A keresztény művészet Istenhez visz közelebb” – emelte ki Ugrits Tamás – ez sajátos küldetése és célja. Zoltán atya életművének megértése is csak ezen az alapon lehetséges.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria