Áldás a szőgyei templom keresztelőkútján és orgonáján

Kishírek – 2020. február 14., péntek | 16:38

Február 8-án Németh László általános püspöki helynök szentmise keretében megáldotta a Győri Egyházmegyéhez tartozó Szőgye község Szent II. János Pál-templomának keresztelőkútját és orgonáját.

Az alig százharminc lelket számláló Győr környéki kistelepülésen, Szőgyén 2015-ig nem volt templom. A helyi közösség korábban az 1980-as évek végén a régi iskola tanterméből kialakított imaházban ünnepelte a szentmiséket. A Duna árterében álló épületet az évek során többször megrongálta az árvíz. Az egyházközség már évek óta kereste a lehetőséget egy új templom építésére.

2014-ben a Győri Egyházmegye támogatásával megkezdődött a templomépítés. Az építkezés költségeihez hozzájárult a Katolikus Karitász, a faluból származó Gál Imre atya, valamint a helyi és a szomszédos falvak hívei is.

A kis közösség a templom megáldását követően Csámpai Norbert plébános vezetésével a szerény anyagi lehetőségekhez mérten gazdagította templomát. 2019-ben nagylelkű adományozók segítségével a harang automatizálása mellett a padfűtés kialakítása is megtörtént. Horváth István belsőépítész, a templombelső korábbi tervezője tervei alapján húsvétra elkészült a húsvétigyertya-tartó, az év végére pedig a keresztelőkút is. A kivitelezési munkálatokat Kiss Tamás végezte. Karácsonyra megérkezett az új digitális orgona, a Széchenyi 2020 pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően.

*

Ahogy a templom megáldásakor, úgy idén február 8-án is nagy számban érkeztek hívek a környékbeli falvakból, hogy a szőgyeikkel együtt adjanak hálát Istennek, és megköszönjék Szent II. János Pál közbenjárását.

Az ünnepi szentmise kezdetén Németh László általános püspöki helynök megáldotta az új orgonát.

A prédikáció elhangzása után a keresztelőkút megáldása következett, majd a jelenlévők megújították keresztségi fogadalmukat.

A liturgia zenei szolgálatát a kisbajcsi és a nagybajcsi templomok egyesített kórusa látta el. A szentmise után Giczi Balázs adott orgonahangversenyt.

Az ünnepi esemény agapéval zárult.

Szöveg: Antalné Hatoss Györgyi

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria