Angyalbatyu Mosonmagyaróvárról Kárpátaljára

Kishírek – 2020. december 16., szerda | 14:16

A Katolikus Karitász kezdeményezésére a Győri Egyházmegyei Karitász tavaly óta gyűjt karácsonyi angyalbatyu-csomagokat a kárpátaljai szegény sorsú gyermekek számára. Idén az akcióhoz a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda is csatlakozott, mosonmagyaróvári központjuk és hédervári tagiskolájuk összesen 185 angyalbatyuval járult hozzá a 308 csomagot számláló küldeményhez.

Az alábbiakban a piarista iskola egyik tanárának, egyúttal az akció helyi szervezőjének beszámolója olvasható.

„Ember lenni mindég, minden körülményben” – vajon mi minden kell egy oktatási intézményben ahhoz, hogy Arany János örökérvényű sorai tartalommal telítődjenek? Ezen gondolat mentén a mosonmagyaróvári piarista iskola közössége a 2020/21-es tanévben egy újabb közös történet megírásába vágott bele. Mindehhez keretet, segítséget a Győri Egyházmegyei Karitász elkötelezett kollégáitól kértünk és kaptunk.

A velük való együttműködéssel célunk sokoldalú, hiszen a Karitászon keresztül elénk kerülő lehetőségek nemcsak bepillantást engednek a diákoknak a valós élethelyzetekbe, de a megélt élmények további érzékenyítésre adnak lehetőséget a gyerekek és fiatalok körében. A személyes példaadás a tudatosságra törekvést erősíti mindnyájunkban, így ezek az alkalmak arra is jók, hogy intézményi szinten is összekapcsolják a piaristás diákokat, pedagógusokat és dolgozókat, illetve a városban már működő karitászcsoportokat.

A Karitásszal közös történetünk első fejezete rögtön két lehetőséget is tartogatott számunkra advent első felében, egyéni és osztályszinten, valamint a családokat megszólítva. Az első az Angyalbatyu program, amivel elsősorban a diákokat szólítottuk meg. Az osztályfőnökök a gyerekekkel közösen határozták meg, hogy kinek milyen korosztályban és mennyiségben készítenek össze ajándékcsomagokat cipősdobozokba rejtve, amit közösen töltöttek meg. A készülődés során alkalom adódott arra, hogy a diákokkal elbeszélgessünk szegénységről, rászorultságról és a segítés módjairól. Az összegyűjtött új vagy jó minőségű játékok, könyvek, tanszerek Kárpátaljára kerülnek ovikba, iskolákba, és örömmel mondhatjuk, hogy idén a hédervári tagintézménnyel együtt remélhetőleg 185 kisgyerek arcára sikerül mosolyt varázsolni karácsonykor.

A másik lehetőséggel a családokat szólítottuk meg: tartós élelmiszer gyűjtésével a helyben lévő rászorulókat szeretnénk támogatni a helyi karitászcsoportok munkájának segítésén keresztül. A felajánlott tartósélelmiszerek szétválogatása, csomagokba rendezése iskolai közösségi szolgálatra is lehetőséget adott a gimnazistáknak, megtörve az online oktatás személytelenségét. A családokkal közös gyűjtésnek köszönhetően 30 csomagot sikerült Mosonmagyaróváron és 15 csomagot Héderváron összeállítani, ami a magyaróvári, mosoni és a hédervári katolikus egyházközségek rászorulóinak karácsonyát teszi szebbé.

Forrás és fotó: Mészáros Gabriella/Győri Egyházmegyei Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria