Apákért és férjekért zarándokoltak az egyekiek

Kishírek – 2021. május 27., csütörtök | 14:02

„Úton Jézussal, Egymásért” volt a mottója annak a zarándoklatnak, amit Szent József évében az egyeki plébánia közössége szervezett pünkösd után, Szűz Mária, az Egyház anyja emléknapján, május 24-én.

A világon mindenkinek van édesapja. Ha házasságra készül, fiúként fontos, hogy Istentől kérje, hogy jó férj és családapa legyen, a lányok pedig Szent Józsefhez hasonlóvá válni kívánó férjekkel lehetnek igazán boldogok. De a lelkiatyáknak is szüksége van imádságos háttérre, mert az egyházközségek vezetőiként ugyancsak Szent Józsefben találhatják meg követendő példájukat. Ezekkel a gondolatokkal keltek útra május 24-én több mint húszan Egyekről Tiszafüredre zarándokolva, hogy imádságos napot tölthessenek együtt, egymásért, Jézussal.

Reggel hat órakor az egyeki templomban zsolozsmával kezdték a napot, melynek keretében a plébános megáldotta a zarándokok egységét kifejező nyakpántokat, névtáblákat. Az egyik hívő még korábban kelt, hogy az útra írt üzenetekkel segítse a több mint 20 km-es távra indulókat.

Voltak, akik a házuk előtt elhaladó zarándokokat a kapujukból köszöntötték és kérték, hogy az ő családjuk szándékait is vigyék magukkal. A rózsafüzér társulat bokoranyája a falu határától csatlakozott a csoporthoz egy rövid ima erejéig, amennyire testi ereje engedte. Voltak, akik a település határáig, vagy a Tisza melletti gátig tudtak csak részt venni a zarándoklaton, de lelki egységükről biztosították a résztvevőket.

Az úton, amely az autós forgalommal nem terhelt gáton haladt, zarándokénekek, rózsafüzér, csendes szakaszok és kötetlen beszélgetési lehetőség váltotta egymást, rövid pihenőket beiktatva, tekintettel a háromévesen útra kelő zarándoktársra éppúgy, mint a hatvan éven felüliekre. Egy édesanya a családban lévő fiúk számára a papi hivatás kiesdését kérte az Úrtól, más a családi békét és egységet fogalmazta meg szándékaként, voltak, akik a személyes hivatásuk megtalálásáért keltek útra, de megfogalmazódott az elkövetett bűnök miatt okozott sebek gyógyítása is.

A több mint hat órás út végén a tiszafüredi templomban hálaadó imádság keretében helyezték el a gyalogos zarándoklat résztvevői a Szűz Anyának és Szent Józsefnek hozott koszorújukat.

Forrás: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Pappné Fekete Mónika, Záborszki Enikő

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria