Átadtak a Rákóczi-díjakat Marosvásárhelyen

Kishírek – 2021. április 19., hétfő | 12:02

A marosvásárhelyi katolikus gimnázium vezetősége 2019-ben alapította az iskola névadójáról elnevezett díját, hogy elismerje azok tevékenységét, akik az iskoláért, illetve a katolikus iskolaügyért tettek és tesznek. 2020-ban nem kerülhetett sor díjátadásra, csak idén április 16-án tudták megrendezni az ünnepséget a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-templomban.

Az eseményen a kitüntettek és hozzátartozóik mellett az iskola tanárai, valamint minden osztályból a többiek képviseletében néhány diák vett részt. Az ünnepséget online követhették az érdeklődők.

Az idei kitüntetettek: Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője, Kovács Irén Erzsébet szenátor, Oláh Dénes főesperes és Bányász Sándor, az 1948-ban államosított katolikus főgimnázium több mint hetven éve érettségizett öregdiákja.

Az ünnepség szentmisével kezdődött; Balla Imre iskolalelkésszel együtt miséztek a Státus vezetői, tagjai, valamint az egyik díjazott, Oláh Dénes főesperes-plébános is.

A díjat az alapítók szándéka szerint minden évben április 5-én, Rákóczi erdélyi fejedelmi beiktatásának napján adják át. Mivel ez az idén egybeesett húsvét ünnepével, 16-ára halasztották az ünnepséget, arra a napra, amelyen 1720-ban Rákóczi kíséretével Rodostóba költözött.

Tamási Zsolt igazgató a díjak átadása előtt mondott beszédében úgy fogalmazott: „A helyzet úgy hozta, hogy a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum szinte minden eseménye, ünnepsége valamiért rendkívüli legyen. Mert iskolánk története rendkívüli, a többszöri újraindulások sajátos története.”

„Mindannyian hiszünk és reménykedünk abban, hogy álmaink értékesek, s ezek nem elvehetőek. Nincsenek illúzióink, tudjuk, hogy a küzdelmeink folytatódni fognak. Csak akkor ér végét a küzdelem, ha valaki feladja. S mi nem akarjuk feladni. Lenni, élni akarunk, itt, ebben az iskolában, amelyet azért hozott létre egykor a katolikus egyház, hogy értékeinket itthon megőrizhessük. Ebben a küzdelemben kellenek a példaképek, kellenek a segítő kezek, akikre biztosan számíthatunk” – hangsúlyozta az igazgató.

A díjátadás után a résztvevők megkoszorúzták a Vársétányon II. Rákóczi Ferenc fejedelem mellszobrát.

A díjátadóról bővebben ITT olvashatnak.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Bodó Márta

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria