Búcsú zárta a szüretet Szomolyán

Kishírek – 2019. szeptember 11., szerda | 13:46

Gyalogosan zarándokolt egy egri és egy bogácsi csoport szeptember 8-án a Heves megyei Szomolya búcsújára, hogy megünnepeljék a szüret befejezését.

Ősi hagyományt újított meg néhány éve Bárdos István egri és Zsák Terézia bogácsi csapata azzal, hogy újra zarándoklatot szerveznek Szomolya búcsúünnepére. A csoportok a Mária úton közelítik meg a települést, hogy hosszabb-rövidebb énekes, imádságos gyaloglás után részt vegyenek a templom Szűz Mária születését ünneplő búcsúi szentmiséjén.

Idén az előző napi tartós eső miatt az egriek is Bogácson csatakoztak, de jöttek zarándokok Miskolcról és Tiszafüredről is. A szőlőtermeléssel foglalkozó községben ez a szüret befejezésének is ünnepe, ilyenkor a miséző pap a szüreti koszorút is megáldja. Idén Menyhárt József egri esperes, szomolyai plébános mutatta be a szentmisét, amit körmenet, majd a szomolyaiak himnusza, helyi szerzők alkotása zárt.

A szüreti koszorút a népviseletes asszonyok ezt követően újabb menetben viszik a Piac térre, ahol az ünneplőket a polgármester és a hegyközség elnöke köszönti, s invitálja vendéglátásra. A hagyomány ápolásához szorosan hozzátartozik a szomolyai lakosok meghívása az ősi bogácsi templom Szent Márton napi búcsújára.

Forrás: Fodorné Hámori Ágnes/Egri Főegyházmegye

Fotó: Fodorné Hámori Ágnes

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria