Búcsúi szentmisét tartottak Rábagyarmaton, a Rábel-hegyen

Kishírek – 2019. augusztus 28., szerda | 18:34

A szentmisét augusztus 18-án, vasárnap Takács Gyula rábagyarmati plébános mutatta be, aki Szűz Mária dicsőséges mennybevételéről beszélt a nagy számban megjelent híveknek.

Rábagyarmat községtől két kilométerre nyugatra, a Rábel család birtokán, az erdő szélén áll egy fogadalmi kápolna. A családfő, Rábel Imre a II. világháborúban katona volt, és fogadalmat tett, hogy ha a frontról hazatér és a háza megmarad, kápolnát emeltet Szűz Mária tiszteletére. Mivel 1945 júniusában épségben hazakerült, az építmény két év múlva el is készült. A három méter magas kápolnában gipsz Mária-szobor áll Ave Mária 1947 felirattal.

A kápolnát 1947. augusztus 25-én, nagy községi ünnepség keretében szentelték fel. Azóta minden évben az augusztus 22-e – Egek Királynéja ünnepe – előtti vagy utáni vasárnap délelőtt szabadtéri szentmisét tartanak itt, amelyre nemcsak a helybeliek, hanem a szomszéd községek lakói és a faluból elszármazottak közül is sokan eljönnek.

Figyelemre méltó, hogy ezt a vasárnap délelőtti szentmisét eddig 1947-től fogva csak egyetlen egyszer kellett elhalasztani a rossz idő miatt. A vallásos emberek ebben isteni beavatkozást látnak. Itt adták át 2000-ben a jubileumi zászlót, valamint ekkor tartották a korábban a községben szolgált katolikus papok találkozóját. Székely falvakból, Csíkszentmihályról és Csíkmadarasról érkezett küldöttségek is felkeresték a kápolnát, amely bekerült Szobolits Béla Makacs álmok című, Rábagyarmatról készült dokumentum-játékfilmjébe is (1988). Ez a film egy japán filmfesztiválon, Yamagatában 250 film közül első díjat nyert.

A Rábel-család történetéről a Vas Népében is több írás jelent meg korábban. Tavalyelőtt egész napos kulturális programsorozatot rendeztek a kápolna fennállásának 70. évfordulója alkalmából.

Forrás: Ács László/Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Háklár Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria