Búcsút ünnepeltek a Szent Pio tiszteletére elsőként épített templomban, Nyírcsászáriban

Kishírek – 2020. szeptember 24., csütörtök | 13:04

Nyírcsászáriban szeptember 23-án, Pio atya ünnepnapján búcsúi szentmisét mutatott be Horváth János esperes az aznap ünnepelt szent tiszteletére a világon elsőként felépített templomban. A búcsún részt vett Varga Lóránt káplán és Babály András, az egyházközség plébánosa is. A főcelebráns újra felolvasta II. János Pál pápának a templom felszentelésére 1999-ben írt üzenetét.

A nyírbátori plébániához tartozó Nyírcsászári olasz stílusú, kicsiny templomát Pietrelcinai Szent Pio atya gyóntatószékének formája alapján Horváth János, Nyírbátor előző plébánosa kezdeményezésére tervezték. A San Giovanni Rotondóból hozott alapkő letételének az ünnepe 1999. május 2-án, Pio atya boldoggá avatásának napján volt, majd 144 nap után, szeptember 23-án, Boldog Pio első liturgikus emléknapján Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye akkori megyéspüspöke felszentelte a templomot.

Joggal mondható tehát, hogy a világon az első, Pio atya tiszteletére épült templom Nyírcsászáriban épült fel. Erről még Szent II. János Pál pápa is megemlékezett, aki akkor levélben üdvözölte a magyar egyházközség híveit. A több szempontból is emlékezetes nap eseményeit Horváth János esperes plébános idézte fel, és felolvasta Szent II. János Pál pápa üzenetét, amelyet Giovanni Battista Re érsek, helyettes államtitkár, később bíboros által küldött el Bosák Nándor megyéspüspöknek a templomszentelés ünnepére.

Horváth János prédikációjában megemlékezett arról is, hogy 2002. június 16-án részt vehetett Boldog Pio atya szentté avatásán megszámlálhatatlan zarándok jelenlétében. Az ünnepélyes pillanatok után még aznap ellátogattak San Giovanni Rotondóba Pió atya sírjához. A szent élettörténetét ezekkel a személyes kötődésekkel színezve mutatta be a szónok, majd imájában kérte a templom névadójának közbenjárását Szent II. János Pál pápának Pio atya szentté avatásakor elhangzott imádságával.

„Szeretett Pio Atya! Tanítsd meg nekünk a szív alázatosságát! Segíts az imádkozásban! Őrizz meg minket a harc és próba idején, és ha elesünk, add, hogy megtapasztaljuk a bűnbocsánat szentségének örömét. Kísérj el minket a boldog Haza felé tartó földi zarándokúton, melyet, reméljük, mi is elérünk, hogy örökké szemléljük az Atya, a Fiú és a Szentlélek dicsőségét. Ámen.”

A cikk teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás és fotó: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria