Búcsúünnepet tartottak Érsekvadkerten

Kishírek – 2019. szeptember 23., hétfő | 13:11

A Szent Kereszt felmagasztalása kápolna búcsúünnepét szeptember 14-én és 15-én tartották a Nógrád megyei Érsekvadkerten.

Az ünnepi liturgikus program Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szombat este keresztúttal kezdődött, amit szabadtéri szentmise követett. Lukács András plébános tanítását úgy foglalhatnánk össze: „Királyi ékekkel a keresztet nem lehet vinni.” A keresztet vivőt ne a gőg, a mások feletti uralkodási vágy, hanem a szelídség, az egyszerűség és a mások szolgálatára irányuló törekvés vezesse. Jézust kell követnünk, aki szerette szüleit és embertársait.

Vasárnap reggel ünnepi körmenetben vonultak a hívek a Szent András-plébániatemplomtól a Kálvária-kápolnához, hogy szentmise keretében a Fájdalmas Szűz közbenjárását kérjék mindennapi életünkre. Az ünnepi szentmise tanításában Lukács András felhívta a hívek figyelmét arra, hogy Isten atya módjára nem elítélni, hanem megmenteni akar, utalva a tékozló fiú, az elveszett bárány és a tizedik drahmáját kereső asszony történetére. „Hogy mindenki elindulhasson a helyes úton, nekünk is ki kell mondanunk keresztjeink alatt is, amit Égi Édesanyánk kimondott: »Legyen nekem a Te Igéd szerint” – buzdított a plébános.

Forrás: Vadkerti Harangok/Váci Egyházmegye

Fotó: Kristók János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria