Cigánypasztorációs minitalálkozót szervezett az őszi szünetben a Nyíregyházi Egyházmegye

Kishírek – 2021. október 29., péntek | 16:28

Újabb minitalálkozót szerveztek a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs munkatársai október 27-én. Ezeket a kisebb összejöveteleket az év minden szakában elérhetővé teszi az egyházmegye a közösségek számára. Ezúttal Nyírkátára és Kántorjánosiba látogattak roma testvéreikhez a máriapócsi tanodások, családok. A találkozóról Orosz Rita, az egyházmegye cigánypasztorációs koordinátora számolt be.

Máriapócsiakkal kerekedtünk fel szerdán, zömében tanodás gyermekekkel, az ő testvéreikkel, szülőkkel, de csatlakoztak mások is hozzánk. Talán leginkább azoknak a középiskolás fiataloknak örültem, akik „kinőttek” a tanodából, de szívesen utaztak velünk.

A nyírkátai közösséget ismerik és szeretik a pócsi gyerekek; a nyár folyamán sok közös programot szerveztünk. Ezúttal az ő több száz éves templomukat mutatta be Nagy Zoltán, egyházmegyénk cigánypasztorációs munkatársa. Rövid közös imádság után együtt mentünk látogatóba Kántorjánosiba.

Balogh István Herceg mesélt a helyiek közösségépítő munkájáról, a cigány egyházközség kialakulásáról, saját templomuk építéséről.

Számomra a nap egyik lényeges tanítása volt, hogy minden közösségnek van erőssége, mindannyian tudunk valamit nyújtani egymás számára, s hogy közösen alkotunk egy nagy egészet. Mindannyian része, értékes része vagyunk Krisztus Egyházának.

A három település fiataljai hamar megtalálták a közös hangot. Szó szerint is a hangszereken, éneklésben, és átvitt értelemben is a tánc, sport, játék közben.

Köszönjük a Tudás Háza dolgozóinak, hogy finom ebédet készítettek a találkozó résztvevőinek.

Összejövetelünket a kántorjánosi templomban magyar és cigány nyelven énekelt imádsággal zártuk.

Szöveg és fotó: Orosz Rita

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria