Családi program főzőversennyel Ózdon

Kishírek – 2021. június 8., kedd | 16:36

Harmadik alkalommal rendezte meg az ózdi görögkatolikus közösség a parókiai főzőversenyt – az apostolfejedelmek böjtje előtt, május 30-án, éppen gyermeknapon. Az eseményről Juhász Endre világi elnök írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

A pandémia miatti szigorítások enyhítése után és az apostolfejedelmek böjtjének kezdete között csak egyetlen hétvége volt, hogy egy zajosabb parókiai eseményt szervezzünk.

Parókiánk életében a megszokott közösségi eseményekről hosszú hónapokon keresztül le kellett mondanunk, és korosztálytól függetlenül mindenki várta a jó időt és a feloldó rendelkezéseket, hogy valóban szabadon, kötetlenül tudjunk eltölteni együtt egy napot.

Erre lehetőséget a harmadik alkalommal megrendezett parókiai főzőverseny teremtett Ózdon. Az egész napos program sok családot megmozgatott, hiszen nyolc bográcsban készült el az az ebéd, amelynek elfogyasztására minden templomban jelenlévőt invitáltunk.

A reggeltől folyó munka újból lehetőséget teremtett arra, hogy viccelődjünk, hogy egy jót beszélgessünk, ellessük a bográcsozáshoz kötődő családi fortélyokat.

Verseny volt, de a győzni akarás mellett számtalanszor észrevehettük az önzetlen, segítő odafigyelést, amely során kisegítették egymást a csapatok.

Ebéd közben az idén már 86 éves cigányprímás húzta el mindenkinek a nótáját, „megidézve” akár elhunyt hozzátartozóink kedvenc dallamait, vagy talán visszaidézve sok jelenlévőnek a fiatalságát.

A gyereknapozó hittanosaink csodálkozva hallgatták azokat a nótákat, amelyeket népi hagyományaink sok-sok nemzedéken keresztül megőriztek, ám mára már kikopóban vannak, azonban mégis ezen a délután összekötötték parókiánk sokféle – dorogi, nyírségi, csengeri, felvidéki – gyökerekkel rendelkező tagjait.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Palotai István (további képek az Ózdi Görögkatolikus Parókia közösségi oldalán)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria