Egyénre szabott gondoskodás – Családi bölcsőde az újszegedi plébánián

Kishírek – 2022. április 28., csütörtök | 10:25

Gyerekzsivaj tölti meg hétköznaponként az újszegedi Kalkuttai Szent Teréz-templom épületét, ahol a Palánta családi bölcsődehálózat egyik tagintézménye is otthont kapott. Az egyházi bölcsődék különlegességét a kis létszámú csoportok, az egyéni törődésre és fejlesztésre fordított hangsúly adja.

Az egyházi bölcsődehálózat gyökerei a szentmihályi plébánia családi napközijéig, Thorday Attila atya munkálkodásának időszakáig nyúlnak vissza, aki akkor még ott volt plébános.

2010-ben az iskolás kisdiákok szülei körében mutatkozott nagy igény arra, hogy délutáni foglalkozásokat, korrepetálásokat biztosítsanak a gyerekeknek – mondta el Thorday Attila atya. Idővel óvodás gyerekeket is hoztak; egyre többen lettek. 2017-ben megszűntek a családi napközik, akkor alakultak át kimondottan családi bölcsődévé, ahol hároméves korig fogadják a gyerekeket – tette hozzá az újszegedi plébános.

Az átalakuláskor a klárafalvi családi napközi is bölcsődévé alakulva csatlako­zott az egyházi hálózathoz, illetve megnyitotta kapuit az újszegedi Teréz Anya Családi Bölcsőde is a Kalkuttai Szent Teréz-templom modern épületében.

Három településen összesen hét csoportban tanítják és nevelik gondos szeretettel a cseperedő kicsiket. Az állami bölcsődéknél jóval kisebb létszámú csoportokban foglalkoznak a gyerekekkel: egy kisgyermekgondozó maximum öt, két gondozó hét kisgyerekkel foglalkozik egy csoportban – így sokkal nagyobb figyelmet tudnak fordítani a kicsik egyéni igényeire. Emellett a kisgyermekgondozóik zöme többgyermekes családanya, nagy gyermeknevelési tapasztalattal – ismertette Szendrényi Marietta hálózati koordinátor.

Egyházi hálózat, mégsem a vallási nevelés kapja a fő hangsúlyt. Nem tartanak hittanórákat a gyerekeknek, hiszen ők még mindenekelőtt járni, enni, beszélni tanulnak. Ebéd előtt és után rövid imát mondanak vagy énekelnek, hogy keretbe foglalják az étkezéseket. Főként Teréz anya gondoskodó, megkülönböztetést nem ismerő szeretete példájának követése jelenti az egyházi vonalat a csoportokban.

Újszegeden a „Kerekítő” elnevezésű foglalkozásokon kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek a néptánccal és a népzenével. „A kislányok csütörtökönként mindannyian szoknyában jönnek, hogy pörgetni tudják Makra András bácsi népzenés foglalkozásain” – fogalmazott Szendrényi Marietta.

A családi bölcsődékben – elnevezésükhöz híven – a szülők részvételével is gyakran szerveznek programokat. „Senki nem születik szülőnek, abba is bele kell tanulni. Ezek jó alkalmak a közös játékra, minőségi időtöltésre szülő és gyerek számára” – emelte ki Thorday Attila plébános.

Forrás: delmagyar.hu; Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Török János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria