Elektromos járművet szerzett be lakói számára a Győri Egyházmegyei Papi Otthon

Kishírek – 2021. június 29., kedd | 15:15

A Magyar Nemzeti Bank által kiírt pályázat keretein belül, 1 524 000 forintos vissza nem térítendő támogatásból megvásárolt gyógyászati segédeszközként is funkcionáló PF7 Royale 4 Moped június 7-én érkezett meg az otthon idős, mozgásukban segítségre szoruló ellátottjai számára.

A győri papi otthon a történelmi belvárosban, a Káptalandomb egyik legmagasabb részén található. A kapu mindkét irányban „macskakővel” kirakott domboldalban folytatódik, így az útviszonyok miatt nincs lehetőség pl. kerekesszékkel elhagyni az intézményt. A szakorvos által igényelhető, az utcákon bordó színben gyakran látható rehabilitációs segédeszköz, moped a kis átmérőjű kerekei miatt instabil, így használata korlátozott.

A Kutrovits Klára intézményvezető és Rédly Elemér (aki jelenleg maga is az otthon lakója) által benyújtott támogatási kérelemben megjelölt mopedet kifejezetten mozgáskorlátozott személyek részére fejlesztették ki, beszerzésével pedig több lakó számára is mód nyílik is az otthon biztonságos és önálló elhagyására, a Székesegyház látogatására, a belváros, vagy akár a távolabbi városrészek elérésére is.

A moped segítségével a mozgásukban korlátozottak számára is megoldható a hozzátartozó vagy külső segítség igénybevétele nélküli helyváltoztatás, ami jelentősen hozzájárul a teljes értékű életminőség minél hosszabb ideig történő megtartásához.

A járművet megérkezése napján, mint a kérés kezdeményezője, azonnal ki is próbáltam. A Covid által okozott zárás óta egyszer sem tudtam átmenni a székesegyházba. Ezt először most tudtam megtenni, és azóta is minden nap megteszem. Lehetőségem van kimenni a városba is, például a Széchenyi térre, és új felfedezéseimet örömmel újságolom a közös étkezéseknél paptársaimnak és a többi lakónak. A moped érkezésekor azonnal üzenetet küldtem Matolcsy elnök úrnak, hogy megköszönjem a nagylelkű adományt, amit természetesen nemcsak nekem, hanem a Papi Otthon többi lakójának is lehetősége nyílik használni az intézményi orvos jóváhagyásával. Isten áldását kérjük mindazokra, akik lehetővé tették a moped beszerzését, és kérjük Isten áldását minden úton lévőért – számolt be Rédly Elemér.

A járművet Németh László, a Győri Egyházmegye nyugalmazott általános püspöki helynöke áldotta meg, egyben kérte az utazók, úton lévők védőszentje, Szent Kristóf közbenjárását a balesetmentes vezetésért, biztonságos közlekedésért.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye/Győri Egyházmegyei Papi Otthon

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria