Engesztelő imaestek Mátészalkán

Kishírek – 2021. május 28., péntek | 12:39

Hat hónapon át, májustól októberig, minden hónap 13. napján fatimai engesztelő imaestre gyűlnek össze a hívek a mátészalkai ráczkerti templomban, és együtt imádkoznak szívük-lelkük megújulásáért.

Mátészalkán már 24 éves hagyományra tekint vissza ez az imaest, amelyen az egyházmegye más településéiről és határon túlról is érkeznek zarándokok. A pandémiát megelőzően volt, hogy több százan fohászkodtak együtt a Szűzanyához.

A hagyományokhoz híven az imaalkalom 18 órakor, a loretói litánia énekes imádságával kezdődik, majd népi imádságokkal folytatódik. 19 órakor a görögkatolikus imádságot, a Parakliszt Papp Zoltán görögkatolikus parókus, a 19.30-kor kezdődő rózsafüzér imádságot pedig a jelenlévő római katolikus papok vezetik, Mária hathatós közbenjárását kérve. Ezután ünnepi szentmise következik.

Minden alkalommal más-más vendég szónok elmélkedését hallhatják a résztvevők a szentmisén. Idén, az első fatimai imaesten, május 13-án Varga Lóránt demecseri plébános, korábbi mátészalkai káplán mutatta be a szentmisét és mondta el a homíliát.

A szentmise végén énekes gyertyás körmenettel folytatódik a program, majd szentségi áldásban megerősödve, békében, szeretetben feltöltődve térhetnek haza a hívek, hogy tovább adják az isteni üzenetet, a szeretet evangéliumát.

Forrás: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Czine Árpád

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria