Főegyházmegyei biblianapot tartottak Sepsiszentgyörgyön

Kishírek – 2022. november 16., szerda | 11:08

A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében, „Isten ujjával űzöm ki a démonokat” (Lk 11,20) mottóval a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián október végén tartott egyházmegyei biblianapra Brassóból, Csíkszeredából, Tusnádról, Székelyudvarhelyről, Gyergyó környékéről, Sepsiszentgyörgyről, Ozsdoláról és Marosvásárhelyről érkeztek résztvevők. Mátyás Katalin beszámolóját szerkesztve közöljük.

A találkozó az ige ünneplésével, a Szentírás trónraemelésével kezdődött, Ilyés Zsolt helyi plébános vezetésével.

A biblianapon Oláh Zoltán teológiai tanár tartott előadást, melyben többek között a diábolosz szó jelentéséről, Jézus ördögűző tevékenységéről volt szó a maga történelmi hátterében és összefüggésében, továbbá arról, hogy hogyan gyakorolja ma az egyház az exorcizmust. Az előadó rávilágított az exorcizmus és a gyógyítás közti különbségekre is. Felhívta a figyelmet arra, hogy János evangéliuma egyáltalán nem beszél ördögűzésről, Pál apostol pedig az ApCsel 6 tanúsága szerint egyszer űzött ki egy jóslelket, kiemelve az evangéliumban szereplő felhívást: „Ne annak örüljetek, hogy a lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy a nevetek fel van írva a mennyben” (Lk10,20).

Délután városnézéssel, majd csoportmunkával folytatódott a program, melynek során a résztvevők a szenvedés szükségszerűségéről beszélgettek. Többek között elhangzott: mi Krisztus „megszállottjai” szeretnénk lenni; nehéz helyzetekben felelősek vagyunk egymásért; „ha én az Isten ujjával űzöm ki a gonosz lelkeket, akkor már közel van hozzátok az Isten országa” (Lk 11,20), illetve hogy kísértéseinkben hogyan segít az ima, a böjt, a Szentírás olvasása, a szentmise és a szentáldozás.

A biblianap a Szent József-templomban tartott szentmisével zárult.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Katolikus Magyar Bibliatársulat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria