Föld napja a komáromi katolikus iskolában

Kishírek – 2021. április 28., szerda | 13:41

A komáromi Szent Imre Római Katolikus Iskolában is megtartották a fenntarthatósági témahetet, melyet az iskolába visszatérő diákok nagy örömmel és lelkesedéssel vártak. Antóni Anikó beszámolóját közöljük.

Alsós kisdiákjaink ismeretterjesztő filmet (A Föld napja) és egy kedves kisfilmet (Kuka Berci) tekinthettek meg bolygónkról és annak állapotáról. A kis rajzfigura, Berci megismertette velük a szelektív szemétgyűjtés részleteit, a hulladék feldolgozását.

Iskolánk részt vesz a Pons Danubii EGTC által szervezett európai uniós programban, amelynek keretén belül a harmadik és negyedik osztályosoknak kerékpáros elméleti képzést tartottunk, felkészítve őket a magabiztos és biztonságos közlekedésre.

Várhatóan május elején két kísérő pedagógussal egy kisebb kerékpártúrát szervezünk Komáromon belül, így lehetőség nyílik az iskolánk környékén található kerékpárutak megismerésére is.

Az iskolaudvar rendben tartása és szépítése közös feladatunk. A kihelyezett beton virágtartókba az osztályonként hozott virágokat ültették el tanulóink, amelyeket szorgalmasan és gondosan ápolnak, óvnak.

Az osztályokat jelző táblácskákat is önállóan készítették el. Színpompás látvány az iskola udvarán a sok-sok különböző tavaszi virág.

A hónap végéig még folytatódik a téli madáretetés is. A felelős tanulók kihelyezték a megmaradt madáreleséget az etetőkbe, ahol rendszeres vendégek a cinkék, verebek, őszapók, gerlék, rigók és más énekes madarak. Az udvari bejárati ajtó felett feketerigó fészkel, ezért a gyerekek nagyon odafigyelve, óvatosan járnak keresztül rajta; a fészekvigyázó gyermekek naponta végzik a megfigyelő feladatot. Az egyik udvari fára költőodút helyeztek el.

 

Izgatottan várják, mikor foglalja el lakhelyét az egyik kis tollas barátjuk; a többi fészekrakó hely feltérképezésében is nagy igyekezettel segítenek.

Épületünk folyosóján a gyermekek a saját rajzaikkal, plakátjaikkal díszített külön szelektívgyűjtő tárolóba gyűjtik a PET palackokat: a praktikus és biztonságos tárolás érdekében a kupakoknak is készítettek egy kisebb gyűjtőt, amit közvetlenül a nagyobbra erősítettek.

Rajzórán az egyik alsós osztály tanulói papírból elkészítették Glóbit, a vidám kis Föld emberkét, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a Föld egészsége a mi boldogságunk is.

Tanulóink végig aktívan kapcsolódtak be a programokba, különösen az alsósok, akik már jelenléti oktatásban vesznek részt. Felsőseink a tantermen kívüli oktatásban otthonról követték a fenntarthatósági témahét programjait a témához kapcsolódó tantárgyak óráin keresztül.

Az egyik kisdiák találó mondata zárta az egész hetet:

„Minden napnak a Föld napjának kellene lennie.”

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Bácsi Andrásné és Cselovszki János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria