Galgamenti rózsafüzér-zarándoklat a békéért

Kishírek – 2022. szeptember 15., csütörtök | 14:23

Szeptember 10-én, többéves hagyományt követve rendezték meg a galgamenti élő rózsafüzér zarándoklatot, idén a békéért fohászkodva. Az alsó-galgamenti első körzarándoklatokat Karácsondi Mihály plébános hívta életre hajdanán, melyen azóta is több keresztény csoport vesz részt. Klamár Zoltán beszámolóját szerkesztve közöljük.

Sok éves hagyomány már az Alsó-Galgamentén, hogy szeptember elején egész napos körzarándoklatot tartanak a vidék katolikusai és más felekezetek keresztényei. Idén sem volt ez másként. A Karácsondi Mihály plébános által megálmodott és megszervezett első zarándoklatok elfogadottá és kedveltté váltak, mondhatni hagyománnyá lettek.

A zarándokok száma folyamatosan változott. Voltak, akik csak egy-egy szakaszon csatlakoztak, de szép számmal voltak olyanok is, aki végigjárták a dimbes-dombos táj határbeli útjait Bagtól Bagig.

Hét keresztalja vonult reggel 9 órától este 6 óráig, hogy a nap végén szentmisével mondjon hálát az imával, énekkel együtt töltött napért.

2013-óta csak egyetlen évben maradt el a lábak imája, 2020-ban, a pandémia kitörésének évében. 2015-ben már zajlott egy zarándoklat a békéért és most a szervezők úgy ítélték meg, hogy jó lesz ismételten a békéért fohászkodni a Teremtőhöz, hiszen Magyarország szomszédságában háború dúl.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Klamár Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria