Három falu közös lelkinapja Berkenyén

Kishírek – 2022. október 20., csütörtök | 12:31

Lelkinapot tartott október 8-án a börzsönyaljai egyházközség, három falu – Berkenye, Nógrád és Diósjenő – katolikus híveinek részvételével. Laczkó Mihály plébánossal a szervezők azon munkálkodnak, hogy a három egyházközség megtanuljon együtt dolgozni és együtt ünnepelni.

Május elején született a döntés, hogy októberben tartják a árom egyházközség első közös lelkinapját. Az alapkoncepció egy egész napos program összeállítása volt. Helyszínként Berkenyét választották, ott ugyanis jelenleg nem zajlik plébániafelújítás, és mert a bérmálás Diósjenőn, más programok – táborok, filmvetítés – pedig Nógrádon voltak. Olyan előadókat hívtak és olyan előadásokat kínáltak, akik és amelyek melyek a segítik a lelki feltöltődést.

Egy anonim kérdőív segítségével kérdezték meg a híveket. „Ez tekinthető a mi egyházközségi szinodális munkánknak – mondta el ezzel kapcsolatban Laczkó Mihály plébános. – Valós képet szerettünk volna kapni, hogy hol tartunk, melyek az erősségeink, gyengeségeink, milyen igények, vágyak dolgoznak bennünk. A hívek fantasztikus dolgokra mutattak rá, minden faluban érezhetően más volt fontos.”

A fórum végeredménye a YouTube-on megtekinthető.


A lelkinapról Bőgér Eszter közösségszervező írt beszámolót, melyet az alábbiakban szerkesztve közlünk.

Gyermekfelügyeletet biztosítottunk a legkisebbeknek (szakszerűen tettük mindezt, a helyi óvónők elvállalták a felügyeletet); hétéves kortól pedig kézműveskedésre, népi játékokkal való foglalkozásra, focira és métára volt lehetőségük. A hittantáboros énekkarral énekeltek. A Váci Ifjúsági Lelkészség a MENTE önkénteseit küldte ki, akikkel idevágó témákról beszélgethettek.

Délután egy neves mesemondó, lábbábos érkezett hozzájuk, Csernik Pál Szende. Este a tábortűz mellett gyermekkoncerttel zártuk a kicsik programját.

Az előadások 16 éves kortól voltak látogathatók, egy rövid megnyitóval kezdtünk, majd sort kerítettünk a fórumra. Ezt követően Pál Feri atya előadását hallgattuk meg, Mit kezdjek a megoldhatatlan problémáimmal? címmel.

Ezt követően lehetőség volt megvásárolni a könyveit és dedikáltatni.

Különleges lelki feltöltődésben is részt vehettünk: a kántorunk, Horváth Antal által koordinált szentségimádásnak, Taize imaórának adott otthont a berkenyei Szent Kereszt templom.

Ebéd után párhuzamosan kezdődött két kiscsoportos műhelymunka. Az egyiket Torma Joel atya tartotta: vele családi krízisekről, tapasztalatokról lehetett beszélgetni. A másik előadónk Tornay Gábor hitoktatási igazgató volt, aki személyes tanúságtételét osztotta meg velünk.

Egész nap biztosítottunk lehetőséget szentgyónásra.

Meghívtuk Csillag Péter diakónust, aki előadást tartott a diakonátusról; ez a jövőképünk miatt kiemelten fontos. Mindenképp hasznos, ha a helyiek hallanak erről egy diakónustól, látják az ő tevékenységét, a hivatását, és hogy mekkora elköteleződést igényel. Péter nagyapja Molnár C. Pál volt, az ő képeiből kiállítást hoztunk létre a templomban.

Aki pedig akkor találkozott először az imatánc fogalmával, betérhetett a rendezvényterembe, és kipróbálhatta.

Délután egy mély előadást hallgathattunk meg Bolyky Miklós diakónustól a gyászmunkáról. Többen megosztották ezzel kapcsolatos tapasztalataikat, és arra is ráébredtek, hogy a gyász nem mindig negatív értelemben vett folyamat. Lehet valaminek a kezdete is.

A zárómisét Polcz Zoltán nógrádi származású, Balassagyarmaton szolgáló atya mutatta be.

Este tábortűzzel és közös énekléssel, gyermekkoncerttel zártunk.

Összefoglalva az eddigi munkánkat, nagyon bizakodóak voltunk. Minden várakozásunkat felülmúlta ez a rendezvény. Hálásak vagyunk a felajánlásokért, az erre szánt önkétes munkáért. Szeretnénk ebből a lelki-napos élményünkből kiindulva messzebbre is eljutni.

Forrás: és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria