Hársfákat fogadtak örökbe a makói görögkatolikusok

Kishírek – 2021. március 24., szerda | 14:23

A csillagászati tavasz első napján, március 21-én a makói görögkatolikus közösség „Egy fa – egy család” akciója keretében tíz hárscsemetét ültettek el a templomkertben. Öreg akácok helyére kerültek a fiatal hársfák, melyek későbbi gondozását is vállalták az egyházközség tagjai.

Makóm, a görögkatolikus templom kertjében többféle fa található, többségük rendkívül idős. A megújítás ötlete először két esztendeje merült fel, amikor új gyümölcsfákat telepítettek a régiek helyébe.

„Mindegyik csemetét egy-egy ide tartozó család hozta, akik azóta is gondozzák őket. A kezdeményezés hamar népszerűvé vált, még többen csatlakozni akartak ily módon is a közösséghez.

Nagyon fontosnak gondolom, hogy ne csak a templomban és az imádságban kapcsolódjunk össze, hanem ebben a formában is. Ez egy szép jelképe annak, hogy összetartozunk” – fogalmazott az akció kapcsán Biró István parókus.

Elmondta: nem csak a hívek vesznek részt a programban, maga is ültetett feleségével és gyermekeivel együtt már fát a makói kertben; Gorcsa György tokaji espereséknek is van itt egy diófája, melyet a magyar görögkatolikus egyház „Zöldítsük vissza Földünket” akciójában ültettek el 2019-ben.

A makói önkormányzat támogatásának köszönhetően a megkezdett munka folytatódott: tíz hársfát kapott az egyházközség, és mindegyik befogadó családra is lelt. A március 21-i akció résztvevői nemcsak elültetésüket, hanem további gondozásukat is vállalták.

„Nagyon örülök, hogy lesz itt egy fánk. Majd vigyázunk rá, és figyelni fogjuk a fejlődését” – mondta egy negyedikes diáklány, aki édesanyjával vállalkozott a feladatra.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye; makohirado.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria