Határtalanul: Felvidéken jártak a Patrona diákjai

Kishírek – 2017. június 20., kedd | 8:49

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont két hetedikes osztálya tett körutazást június első hetében a Felvidéken a Felvidéken. Meglátogatták Jóka kéttannyelvű iskoláját.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Határtalanul! Programigazgatósága már hetedik éve fordul pályázati felhívással az iskolák felé, hogy a lehetőséget biztosítson Románia, Szlovákia, Szerbia, Ukrajna, Szlovénia vagy Horvátország magyar tannyelvű vagy magyar tagozattal rendelkező gimnáziumaiban tanuló diákok közösségeivel történő kapcsolatépítésre. A diákok kölcsönös felkeresik egymást, barátságok születnek, miközben ismereteket szereznek egymás életéről.

Az osztálykirándulás és a diákcsere jó alkalom arra, hogy erősödjenek a Kárpát-medencei magyarság testvériskolái és diákközösségei közötti kapcsolatok. A Határtalanul! program támogatásával gyerekek tízezrei „lépték át a határokat”. A Magyarországon élő diákok eljuthattak Erdélybe, a Felvidékre, Kárpátaljára és a Délvidékre; az ezeken a területeken élő diákok pedig Magyarországra.

A Patrona Hungariae Iskolaközpont két hetedik osztálya ezúttal Felvidékre utazott. első állomásuk a Komárom volt, a monostori erőd. Innen Ógyallára utazták, ahol megnézték Konkoly Thege Miklós csillagvizsgálóját. Ismerkedtek a csillagvizsgáló történetével, filmet láthattak a világegyetemről és a csillagképekkel ismerkedtek a planetáriumban. Deákiban és Körmöcbányán a katolikus templomot nézték meg, és látogatást tettek a bányamúzeumba. Selmecbányán ugyancsak a bányába ereszkedtek alá. Innen útjuk Jókára vezetett, egy Deáki és Pozsony közötti településre, ahol meglátogatták a település kétnyelvű iskoláját, és ismerkedetek a hetedik osztályos társaikkal.

A kirándulásról a Nemzeti Összetartozás Napján tartottak az iskola közössége előtt élménybeszámolót.

Fotó: Patrona Hunagriae Iskolaközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria