Hogy erősítsük gyermekeink gyökereit – Újabb fák Baktalórántházán, az újszülöttek parkjában

Kishírek – 2020. november 4., szerda | 12:41

Szülők ültettek életfát újszülött gyermekeiknek idén is – október 23-án – a baktalórántházi Dégenfeld Kastélyparkban. Az eseményről Némethné Csubák Éva sajtóapostol írt beszámolót, melyet szerkesztve közlünk.

Az újszülöttek parkjának kialakítását Baktalórántházán a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) helyi csoportja kezdeményezte az önkormányzatnál. A park helyéül a kastélymúzeum kertjét jelölték ki. Az újszülöttek parkja a Nyírségi Erdészeti Zrt. segítségével valósult meg; az erdészet igazgatója, Bíró Imre a kisfák beszerzését ajánlotta fel a parkhoz, ahol az elmúlt évben öt, idén tíz keresztény család ültetett hársfát újszülött gyermekének.

Sok család vett részt az idei ünnepi eseményen: újszülöttek, szülők, testvérek, nagyszülők, keresztszülők.

A KÉSZ helyi csoportjának elnöke, Némethné Csubák Éva az életfaültetés kezdeményezéséről beszélt, kiemelve a gyermekvállalás, az élet továbbadásának fontosságát, amelyhez elhivatott édesapákra és Mária-lelkületű édesanyákra van szükség.

Kozma Attila alpolgármester beszédében az esemény különlegességét és fontosságát hangsúlyozta; gratulált a keresztény civil szervezetnek az ötlethez, és további támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

Lázár István helyi plébános, kanonok a család és a gyermekvállalás fontosságáról beszélt, továbbá az édesanyák, az édesapák küldetéséről, a keresztény alapokon nyugvó házasság fontosságáról. Fohászában kérte Istent, hogy világosítsa meg a közélet felelőseit, mit kell tenniük a család és a haza javára.

Az eseményen elhangzott a családok imája, majd a Miatyánk, végül Szalay Károly Ültess fát című verse.

Lázár István plébános megáldotta az elültetett fákat, valamint az újszülött gyermekeket és szüleiket. Ezt követően a szülők ráhelyezték gyermekük nemzeti színű névkártyáját a fákra.

A szülők nevében Bartusz András és Éva mondott köszönetet a lehetőségért, akik két kislányuknak köszönhetően második alkalommal lehettek részesei – miként fogalmaztak  – „e szép és nemes kezdeményezésnek. Ezek a hársfák évtizedekig nyújtanak majd árnyékot, búvóhelyet és otthont madaraknak és más állatoknak. Így tettünk a lakóhelyünk tisztább levegőjéért is, ha csekély mértékben is. De gyermekeink életében a lakóhelyhez, városunkhoz való kötődést jelentik majd.

Bízunk benne, hogy ennek a szép gesztusnak hosszú időn át hagyománya lesz városunkban, és még nagyon sok életfaültetésre kerül sor a kastélypark kertjében.”

Forrás és fotó: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria