Horvát nyelvű szentmisét mutattak be az érettségizőkért Pécsen

Kishírek – 2022. május 3., kedd | 14:19

Május 2-án a magyar nyelv és irodalom-írásbelikkel elkezdődtek az idei érettségi vizsgák. A Pécsi Egyházmegye négy középfokú köznevelési intézményében több mint kétszáz végzős diák ad majd számot eddig megszerzett tudásáról. Az érettségizőkért Barics Gábriel görcsönyi plébános horvát nyelven mutatott be szentmisét április 28-án Pécsen, a rácvárosi templomban.

A szentmisén részt vettek a Miroslav Krleža Pécsi Horvát Iskolaközpont végzős diákjai, a szülők, rokonok, iskolatársak és tanárok.

Minden ember életében vannak olyan pillanatok, melyek mérföldkövet jelentenek. Most ti is egy ilyen ponthoz érkeztetek az életben. Vége lesz valaminek, és valami új kezdődik el. Ez sokszor bizonytalanságot, félelmet, ugyanakkor örömöt vált ki az emberből – fordult az érettségizőkhöz a plébános.

Barics Gábriel arra kérte a fiatalokat, mondjanak hálát és köszönetet az iskoláért, az osztálytársakért, a sok-sok barátságért, jóért és rosszért egyaránt, majd arra buzdította őket, legyen a szívükben kérés Istenhez azért, ami előttük áll, hogy vele minden akadályt leküzdjenek. „Ne féljetek az új úttól. Ha Krisztus veletek van, minden megvan” – mondta a plébános.

Az érettségizők miséje Pécsett mintegy 30 éves múltra tekint vissza: Marko Bubalo plébános kezdeményezte ezt, amikor horvátországi menekült híveket szolgálva élő kapcsolatot alakított ki a Baranyában élő horvát nemzeti kisebbséggel. Idén Aquinói Szent Tamás szavaival köszöntötték a fiatalokat, amit imakártyán osztottak szét a jelenlevők között: „Tanulásom kezdetét te vezesd, folyamatában te irányítsd, és a végén te teljesítsd be, aki igaz Isten és igaz ember vagy. Ámen.”

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Kollár Ákos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria