Időseknek rendeztek nagyböjti lelkinapot a délvidéki Padén

Kishírek – 2019. április 4., csütörtök | 9:35

Idősek számára rendezett nagyböjti lelkinapot március 24-én a Havas Boldogasszony Kolping Család a délvidéki Padén. Az eseményen Fiser János plébános, a Nagybecskereki Egyházmegye általános helynöke tartott elmélkedést a közel száz résztvevőnek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eseményt Lengyel Anna, a Szerbiai Kolping Szövetség elnöke nyitotta meg, majd Robert Schumann In der Fremde (Idegenben) című dalát hallgathatták meg Csuzdi Eszter, a szabadkai zeneiskola végzős diákja előadásában. 

A helyi fiatalok előadását követően Fiser János plébános humoros és elgondolkodtató meggyezéssel kezdte beszédét: idős korban már az ember úgy érzi, hogy úgy lenne jó, ha a nyugdíjat fiatalkorban folyósítanák, mert az időskorban már nem vagyunk képesek azt élvezni a betegség vagy más problémák miatt. Azonban ne felejtsük el, hogy ha így lenne, idős korban kellene a járandóság összegét ledolgozni. A plébános ezután komolyra fordítva a szót a nagyböjt üzenetéről elmélkedett: „Nem csak kenyérrel él az ember, hanem mindazon igével, amely Isten szájából származik. A kenyér táplálja testünket, az ígéret szava pedig a reményt lelkünkben. Az Úr Jézus a nekünk ígért szó. Ő azért jött, hogy életünk teljes legyen, bőségben legyen. Ámde bőségben van a kísértés is, sőt bőségben vannak a bűneink is! Ezért figyelmeztet arra a nagyböjti idő, hogy ezeket ellensúlyozzuk önmegtagadásainkkal, a böjt vállalásával, a bűnbánat és a szeretet gyakorlásával.”

Fiser János a húsvétra való méltó lelki felkészülés hangsúlyozása után az időskor periódusának változásairól, az elmúlásról beszélt, hiszen földi életünk rövid és korlátozott. A vitalitás elvesztése az időskorban, milyen testi és lelki gyötrelmekkel, sérülésekkel jár. A plébános saját tapasztalataival támasztotta alá beszédének azon részét, amelyben az időskor időzavarát, korlátozottságát, magatehetetlenségét, rigolyáit, a türelem elvesztését, a testen történő külső és belső változásokat mutatta be. „Mindig imával, kéréssel, fohásszal forduljunk Istenhez, kérjük az Ő segítségét is, hogy adjon lelki és testi erőt, kegyelmet az időskor elviseléséhez” – buzdított a plébános, majd kitért a betegek szentségére, és elmondta, ki járulhat annak felvételéhez.

Végezetül mindenkit arra biztatott, hogy a jelenlevők mindegyike érezze át azt, hogy az időskor is igen értékes szakasz az életében, mert az emberi élet a fogantatástól a természetes halálig egyformán értékes, hiszen mindannyian Isten képmásai vagyunk.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria