Imádság és találkozás – Az Eucharisztiát ünnepelték Homrogdon

Kishírek – 2019. május 24., péntek | 13:57

A 2020-as budapesti eucharisztikus kongresszusra való készület jegyében újabb Eucharisztia-ünnepet tartottak Homrogdon, Serfőző Levente, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöki helynöke vezetésével, aki katekézisének az „Eucharisztia mint imádság és találkozás” címet adta.

Mi volt előbb, az imádság vagy a találkozás? – a helynök ezzel a kérdéssel indította beszédét.  Az első fontos lépés, amit egy hívő ember megtesz, az az, hogy elindul megkeresni az Urat, vágyakozik arra, hogy Istennel találkozzon. De ahhoz, hogy ez a találkozás létrejöjjön, engednünk kell, hogy Isten időt és teret kapjon bennünk. Ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha merjük egész lényünket az Atya kezébe tenni, és teljesen ráhagyatkozni. Arra kell törekednünk, hogy tudjunk imádkozni tiszta szívvel, teljesen átadva magunkat Istennek. Ha vágyunk erre a találkozásra, akkor a jutalmunk Isten mérhetetlen szeretete. Ez a mértéket nem ismerő szeretet bevon és bekapcsol minket mindabba a történésbe, amire az apostolokat és a tanítványokat is meghívta. Így amikor megérkezünk a szentmisére, valójában Jeruzsálemben, az utolsó vacsora helyszínén vagyunk – magyarázta Serfőző Levente.

Ami az Eucharisztiában történik, az nem a múlt, nem egy emlék, hanem a jelen, amit megélünk mindannyian a szentmisén. Isten legnagyobb ajándéka, hogy a keresztáldozat ma is megjelenik a szentmisében. Tehát az Eucharisztia az imádságban születik. De ugyanakkor egy találkozás is, amire mi meghívjuk az Atyát, Ő eljön, és végül az Eucharisztiában Ő lát vendégül bennünket. A katekézis záró gondolataként Levente atya biztatta az egybegyűlteket, hogy merjék az életüket Isten elé helyezni, teljesen átadni magukat. Hiszen tudjuk, hogy minden általa és vele történik.

A katekézist szentmise követte, majd szentségimádással folytatódott és végül szeretetvendégséggel zárult az eucharisztikus találkozó a homrogdi Krisztus Teste és Vére-plébánián.

Forrás és fotó: Kormosné Horváth Anita hitoktató/Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria