Karitász az öngondoskodó háztartásokért

Kishírek – 2021. május 27., csütörtök | 14:40

A Katolikus Karitász innovatív fejlesztési program keretében nehéz anyagi körülmények között élő családoknak, időseknek segít komplex szolgáltatásokkal, konyhakerti kultúrnövénymagokkal annak érdekében, hogy a program eredményeként a résztvevők javíthassanak a saját életkörülményeiken.

A cél az életkörülmények javítása mellett az, hogy a családok tanulják az öngondoskodás folyamatát, és a szociális helyzetük pozitív irányba változzon a program során és azt követően is. A „Zöldellő kertek” programban a rászoruló családok 23 féle vetőmagot kapnak (köztük borsó, répa, karalábé, bab, uborka, tök, saláta, kukorica), amelynek elvetése, gondozása során megtermelhetik a szükséges zöldségeket. A Karitász fontosnak tartja, hogy szakmai segítségnyújtással, illetve igény szerint eszköztámogatással is hozzájáruljon a bő termés eléréséhez.

A Székesfehérvári Egyházmegye területén idén ismét száz család vesz részt a programban, Székesfehérváron kívül egyebek közt Sárbogárd, Perkáta, Nadap, Iszkaszentgyörgy, Csákvár, Kulcs, Biatorbágy, Szabadbattyán településeken.

Az „Öngondoskodó háztartásokért” program másik eleme a „Szép Otthonok Program”, melynek során 2021-ben a Székesfehérvári Karitász támogatásával öt család lakókörnyezetét teszik szebbé: Baracskán, Ráckevén, Dunaújvárosban és Budakeszin. A program célja: a rászoruló családok élet- és lakhatási körülményeinek javítása a család önként vállalt, aktív, tevőleges közreműködésével.

A megszépítés részét képezi többek között a nyílászárócsere, gyerekszoba kialakítása, a felhalmozott szemét eltüntetésére szolgáló konténer rendelése.

A program októberben zárul.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria