Kenyered és borod táplál minket – Hittanos tábort tartottak Domaszéken

Kishírek – 2019. július 22., hétfő | 18:16

Huszonharmadik alkalommal rendeztek két Bács-Kiskun megyei település, Bócsa és Kunszentmiklós hitoktatóinak összefogásával nyári hittanos tábort. A helyszín minden évben változik, idén július 8. és 13. között a domaszéki Zöldfás Lelkigyakorlatos Ház adott otthont az eseménynek.

A tábor témája az Eucharisztia, az Oltáriszentség volt, ezzel is készülve a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra.

A hittanos fiatalok három délelőtti foglalkozáson csoportokban dolgoztak fel három bibliai történetet (Kiv 16,1–5;31–36; Jn 6,1–15; Mt 26,20–29) a tábor témájához kapcsolódóan. A csoportvezetők minden reggel zsolozsmát imádkoztak, Szabó József kunszentmiklósi kisegítő lelkész vezetésével. A szentmiséken és a reggeli imákon ifjúsági dalokat énekeltek a táborlakók.

A hétfői nap az ismerkedésről szólt. Délután nyitó szentmisén vett részt mind a 79 táborlakó. A következő nap délutánján a fiatalok a domaszéki Szent Kereszt-templomhoz túráztak, amelyet Sóki Károly plébános mutatott be nekik.

Szerdán délelőtt a Szegedre mentek a táborozók, ahol megtekintették a Dömötör-tornyot és magát a dómot, majd felmentek a toronyba, ahonnan gyönyörű kilátás örvendeztette meg őket. Ezt követően a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben tölthettek el egy délutánt. Ezen a napon egyenpólóban voltak a tábor lakói – a pólón a tábor logója és mottója látható: „Készítsétek az Úr útját, tegyétek egyenessé ösvényeit!” (Mt 3,3).

Csütörtök délután a sporté volt a főszerep: métabajnokságot szerveztek, amelyen gyermekek és felnőttek egyaránt aktívan részt vettek. Ezt követően elmélkedős, gitáros szentségimádás tette szebbé a táborozók délutánját. Különösen nagy élményt jelentett azoknak, akik eddig még nem tapasztalhatták meg az Istennel való kapcsolatteremtés ilyen formáját. Késő este éjszakai túrára indultak a fiatalok.

Péntek délután akadályverseny következett. A csoportokban részt vevő táborozókat a különböző állomásokon lelsősorban a tábor témájához, szellemiségéhez kapcsolódó, érdekes feladatok várták. Bár az esti tábortűz a tűzgyújtási tilalom miatt a hagyományoktól eltérően volt megrendezve, a szervezők gondoskodtak a jó hangulatról.

Az utolsó nap délelőttjén elbúcsúztak egymástól a résztvevők; majd a záró szentmise következett.

A tábor szervezője és vezetője Paragi Anikó hitoktató volt a bócsai Szent Margit plébániáról. Kunszentmiklósról Vass Gáborné Ildikó, Király Dóra, Szabóné Sobujtó Julianna; Bócsáról Paragi Anikó, Mucsi Zsófia és Deli Renáta érkezett a gyermekekkel. A tábor gitárosa Nagy Dénes volt Kecskemétről, aki gitározásával elvarázsolta a táborozókat. Sokat segítette a tábor munkáját Völgyesvári László és felesége, Erzsi néni Bócsáról, illetve Viszkók Sándorné Soltvadkertről. A tábor lebonyolításában sok középiskolás és egyetemista segített.

A tábort a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Ifjúsági Bizottsága, Bócsa Község Önkormányzata, Kunszentmiklós Város Önkormányzata, valamint a Bócsai Szent Margit Egyházközség támogatta.

Forrás: Kovács Illés

Fotó: Paragi Anikó, Mucsi Zsófia, Vass Gáborné, Nagy Dénes, Lukács Krisztián, Vendégh Réka, Mikus Dóra, Kovács Illés

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria