Szent József tiszteletére szerveztek előadás-sorozatot a nagykállói görögkatolikus kollégiumban

Kishírek – 2021. november 11., csütörtök | 12:44

A Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Szent József tiszteletére szervezett előadás-sorozatnak ad otthont idén, amely minden hónapban egy férfi szentre irányítja a fiatalok figyelmét. A novemberi előadást Orosz István, a máriapócsi kegyhely igazgatója tartotta.

Orosz István Romzsa Tódor püspök személyiségét állította példaként a kollégisták elé, akik az előadásból megtudták, hogy Romzsa Tódor a huszti járásban született szerzetes volt, aki a szüzesség, a szegénység, és az engedelmesség alapelvei szerint élt. Életének legfontosabb célja az örök boldogság, vagyis Isten országának elérése volt. Ezen cél elérése érdekében képes volt komoly áldozatokat vállalni, és olyan hiteles emberek társaságát kereste, akik segítették e cél elérésében.

A püspöknek nehéz élete volt. A szovjet vallás- és egyházüldözés idején élt, amikor az akkori hatalom legfőbb törekvése a görögkatolikus egyház megszüntetése, illetve az ortodox egyházba való beolvasztása volt. Romzsa Tódor ellenálló tevékenysége miatt fiatalon vértanúhalált halt – magyarázta a fiataloknak az előadó.

Hallgatóságát előadása zárásaként arra biztatta a máriapócsi kegyhely igazgatója, hogy merjék maguk is követni a vértanú püspök egyenes jellemének példáját.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Szabó Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria