Lelkinap a Jézus Szíve Nővérekkel a jászberényi katolikus iskolában

Kishírek – 2023. november 16., csütörtök | 11:38

A jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium harmadik és negyedik évfolyamos tanulói lelkinapjukat a Jézus Szíve Nővérek Társasága két tagjával, Krisztina és Adrienn nővér vezetésével tölthették el.

A program reggel a Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban szentmisével kezdődött, melyet Kerekes Gábor káplán celebrált, Muhari Ferenc tanár, állandó diakónus közreműködésével. Ezt követően a nővérek pár mondatban elmesélték a gyerekeknek rendük történetét.

A Jézus Szíve Nővérek Társasága 1940-ben alakult Magyarországon. Alapítója Péterfy Ida nővér, aki Kassán született 1922-ben és Budapesten a Pázmány Péter Tudomány Egyetemen végezte tanulmányait. Az országban sokfelé elutaztak, hogy zártkörű, bizalmas összejöveteleken készítsenek fel pedagógusokat és apostoli lelkű családanyákat gyermekeik hitre nevelésére. 1949-ben az egyházi elöljárók tanácsára a fiatal társaság elhagyta az országot, és Torontóban, Los Angelesben, Taiwanon telepedtek le. 1992. augusztus 3-án visszatértek, hogy folytassák abbahagyott evangelizációs és kateketikai munkájukat magyar földön. Noha Budapesten telepedtek le, továbbra is járják az országot, hogy hitoktatói továbbképző programokat, rekollekciós napokat, gyermek lelkigyakorlatokat tartsanak.

Az iskolai lelkinap délelőttjén a nővérek a harmadikosoknak első leendő gyónására, szentáldozására, míg a negyedikeseknek hitük továbbépülésére, megtartására helyezték a hangsúlyt, mindezt persze játékos, énekes formában, kézműves-foglalkozások keretében.

A gyerekek lelkesen vetették bele magukat a nővérek által kínált „lelki kalandokba”.

Szöveg: Kelemen Csilla

Forrás és fotó: Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria