Megemlékezés a II. világháborúban Kápolnapusztán elhunytakról – KÉPRIPORT

Kishírek – 2019. március 19., kedd | 9:16

A Vértesi Erdő Zrt. és Gánt község önkormányzata szervezésében az egykori Kápolnapuszta területén létrehozott emlékhelyen március 16-án megemlékeztek a második világháborúban itt elhunytakról.

Az elhunytakért Ugrits Tamás pápai káplán, püspöki irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök mondott imát.

Megemlékező beszédet mondott Györök Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgató-helyettese; Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos és Spergelné Rádl Ibolya, Gánt község polgármestere.

A megemlékezés koszorúzással zárult.

*

Kápolnapuszta Gánt és Csákvár között helyezkedett el, lakói túlnyomórészt svábok voltak. A falunak 1930-ban még 62 lakója volt, 1945. március 16-án a Vörös Hadsereg 2. ukrán felderítő frontja kiirtotta a község közel teljes népességét. A túlélők javarészt Pusztavámra vagy Gántra költöztek el. Az 1950-es évekig négy-öt család lakott még itt, az 1970-es évekre azonban egyetlen lakója maradt csupán, az 1911-es születésű Farkas László, aki 1980-ban hunyt el. Halála után házát, amely Kápolnapuszta egyetlen lakóháza volt, ledózerolták, és napjainkban csupán néhány romos épület bizonyítja, hogy egykoron itt falu létezett.


Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye; Wikipédia

Fotó: Lakata Pál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria