Megünnepelték a debreceni székesegyház felszentelésének évfordulóját

Kishírek – 2022. június 10., péntek | 20:09

Június 6-án, a Boldogságos Szűz Máriának, az Egyház Anyjának emléknapján bemutatott ünnepi szentmisén a debreceni Szent Anna-székesegyházban megünnepelték a templom felszentelésének 276. évfordulóját és Krakomperger Zoltán helynök, a székesegyház plébánosa megáldotta a templom felújított orgonáját.

A felszentelt templom „Isten és ember kegyelmi kapcsolatának csodálatos jelképe és színhelye” (Prefáció: Isten templomának, az Egyháznak misztériuma) – hívta fel a figyelmet a plébános szentbeszédében. – A felszentelt templom az Úr szent tulajdona és az Ő népének egybegyülekezési helye. Ennek a kétszeres összetevőnek egybefonódását a mai szentmise bevezető könyörgése így tárta elénk: „Add, hogy erről a helyről mindig tiszta áldozat szálljon eléd, reánk pedig a megváltás bőséges kegyelme áradjon.”

Miközben méltón megünnepeljük e templom felszentelésének 276. évfordulóját, nem feledhetjük, hogy ez a felszentelt templom jelképe az égi hazánknak, a mennyei Jeruzsálemnek, mely „anyánk és végső célunk, hol megdicsőült testvéreink kórusa mindörökké magasztal téged”. Nem feledhetjük azt sem, hogy ez a templom jelképe az Egyháznak. Közösségként mi az élő Isten temploma vagyunk. A Szentháromság itt épít minket élő templommá, ahogyan ezt a misztériumot megszólaltatta a mai szentlecke: „Őhozzá járultatok, az élő kőhöz, amelyet – bár az emberek elvetettek – Isten kiválasztott és megbecsült, és magatok is, mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel Jézus Krisztus által” (1Pt 2,4k).

A Szentháromság általunk gyarapítja a világszerte elterjedt Egyházat, Krisztus titokzatos testét. Mindnyájunkat összeköt az egyházalkotásnak az a módja, amely Isten akarata szerinti (egy és szent), eredetéhez hűséges (apostoli), a jelenkor kihívásaira választ adó, az embereket meghallgató, mindenkit meghívó és befogadó Egyház (katolikus), és így hiteles földi képmása a mindenki felé odaforduló szentháromságos egy Istennek.

Krakomperger Zoltán a felújított orgonával kapcsolatban így fogalmazott: A liturgián elhangzó szent zene és éneklés elsőrendű célja, hogy dicsőítse az Istent és az embert megszentelje. Az orgonaszóval kísért ének jele lesz annak az új éneknek, amit Istennek kell énekelnünk. Az új éneket akkor énekeljük, amikor Istennek tetszően élünk, boldog örömmel hozzá kapcsolódunk, hallgatjuk hozzánk intézett üzenetét és egymást szeretve teljesítjük az új parancsot.

A szentmisét követően az érdeklődők Deák László orgonaművész koncertjén vettek részt.

Az ünnepről szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria