Nem üres kézzel, hanem gyertyákkal, virágokkal, mécsesekkel – Kis zarándokok a nyírlugosi temetőben

Kishírek – 2021. október 29., péntek | 16:00

A Szent Péter és Pál Óvoda „kis zarándokai” a temetőbe látogattak Nyírlugoson, hogy a kereszt előtt elmondott imáikkal a szentekre és minden elhunytra emlékezzenek. A hagyományteremtő alkalomról Ignácz András parókus, az óvoda lelki igazgatója számolt be. Írását szerkesztve közöljük.

November elsején észrevétlenül mindannyian egy közös zarándoklaton veszünk részt. Nem kegyhelyre érkezve, hanem kegyeleti helyre;

nem énekszóval, hanem csöndben és némán, szívünkből föltörő sóhajtásokkal és imádságokkal; nem üres kézzel, hanem gyertyákkal, virágokkal és mécsesekkel

– így érkeztek a nyírlugosi görögkatolikus Szent Péter és Pál Óvoda kis zarándokai is a közeli temetőbe, ahol a mindenki sírját jelképező kereszthez siettek.

Itt várta őket András és Dávid atya, hogy hagyományt teremtve együtt emlékezzenek meg az elhunytakról – ősökről, hősökről, a mindennapok „szentjeiről”, akiket november elsején csöndes imádságainkkal életre és lélekre keltünk.

Mindenkinek vannak olyan elhunytjai, akikre emlékezni akar, akik értéket és mértéket képviseltek életükkel, hitükkel, emberségükkel.

Ezen a napon így szerettünk volna mi is emlékezni és „örök emléket” készíteni.

Szöveg és fotó: Ignácz András

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria