Névadójukra emlékeztek a nyíregyházi Szent Imre-iskola diákjai

Kishírek – 2020. november 13., péntek | 12:23

A nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában Szent Imre hercegre emlékeztek november 5-én.

Nagy Csaba, az iskola lelkivezetője az ünnepi szentmisén prédikációjában három fő erényt emelt ki Szent Imre életéből: az imádságot, a szorgalmat és a tisztaságot. Egy japán kármelita papot idézve arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy „az ember, aki elfelejtett imádkozni, olyan, mint a kanárimadár, amelyik elfelejtett énekelni”. A lelkipásztor odaadó imára buzdította a diákokat, majd arra intette őket, hogy legalább annyi szorgalmat szenteljenek az Istennek, mint amennyit a világi dolgokra fordítanak az életükben. Végül, de nem utolsósorban arra figyelmeztetett, hogy a külső tisztaság mellett ne feledkezzenek el a lelkük tisztaságáról sem. Rámutatott: „Odafigyelünk a kezünk fertőtlenítésére, miközben a szívünkben gyakran az egoizmus baktériumai hemzsegnek.”

A szentmisét a jelvénytűzés ünnepsége követte, mellyel az ötödik és kilencedik évfolyamos diákok hivatalosan is befogadást nyertek az iskola közösségébe.

Ezek után a Diákönkormányzat gondoskodott a programokról: díjat kaptak a maszkvarró verseny nyertesei, illetve a diákhét egyéb, mókás vetélkedőinek győztesei is jutalomban részesültek; elhangzottak a már hagyományos diákigazgató-választás kortesbeszédei; és míg a szavazatokat számlálta a DÖK, a Rákóczi Szövetség helyi szervezete, valamint a 285. számú Szent László Cserkészcsapat cserkészei tartottak toborzást az aulában.

A nap végén az újdonsült diákigazgatók átvették az iskola jelképes kulcsát Tormássiné Kapitány Ágotha intézményvezetőtől, azzal az ígérettel, hogy másnap, a fordított napon csak jót és szépet tesznek a diákság örömére.

A teljes tudósítás ITT olvasható.

Szöveg: Rubóczkiné Kiss Hajnalka tanár, sajtóapostol

Fotó: Zagyva Klára tanár, sajtóapostol

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria