Online találkozás és koliba a debreceni görögkatolikus roma szakkoliban

Kishírek – 2021. március 3., szerda | 13:02

A nagyböjt volt a témája annak az online találkozásnak, melyet a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium szervezett február végén. A meghívott előadó Kanyó Árpád hodászi parókus volt.

Idén nem személyesen keresték fel Kanyó Árpád hodászi parókust a debreceni roma szakkollégisták a közösségi oldalukon olvasható bejegyzés és fotók tanúsága szerint: online térbe szorult találkozásuk a görögkatolikus lelkipásztorral, aki a Nyíregyházi Egyházmegyében a cigánypasztoráció tevékeny munkatársa.

A huszonöt szakkollégista másfél órán keresztül faggatta Árpi atyát a böjttel kapcsolatban. A következő kérdések merültek fel a görögkatolikusok böjtölési szokásaival, hatásaival, jelentőségével kapcsolatban: Miért kezdik korábban a keletiek a nagyböjtöt és ez honnét ered? Mit ettek a régmúlt emberei nagyböjtben? Hogyan böjtölhet egy vegetáriánus? Csak fizikai, materiális dolgokkal kapcsolatban lehet-e böjtöt tartani? Milyen személyes böjti élményei voltak Árpi atyának? – hogy csak a legérdekesebbeket emeljük ki a sorból.

A szakkollégisták minden évben maguk is készítenek böjti eledelt, kolibát, egy részét a debreceni Attila téri egyházközség számára ajánlva fel. Árpi atya erről az ételfajtáról is beszélt a fiataloknak, s a válaszokkal segíteni próbálta a fiatal felnőttek idei nagyböjtjét.

A diákok gyakran látogatnak Hodászra, ahol kutatótábort is szerveztek már, és jó kapcsolatot ápolnak az ottani cigány parókiával.

Forrás: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria