Őszi séták – a magyar szaléziaknál is

Kishírek – 2020. november 12., csütörtök | 12:18

Don Boscótól ered az október folyamán megtartott „őszi séták” (passegiate) hagyománya. Ezek a séták amellett, hogy nevelő erővel bírnak, kezdettől fogva magukon viselik a zarándoklat jelleget is. A magyar szaléziaknál is éledni látszik a hagyomány: a járvány miatt a zárt térben tartott foglalkozásokat kiadós őszi sétákkal, kirándulásokkal cserélték fel az őszi szünet idején.

Az Újpesti Szalézi Oratórium fiataljai október 24-én a solymári várnál jártak, és közben játszottak is egy nagyot Misquitta Claudius atya és Ilodigwe Emmanuel szerzetesnövendék vezetésével.

A Clarisseumból október 25-én Márkus Zoltán atya hívására a stigmatizált Galgóczy Erzsébet sírjához zarándokoltak a gyerekek a Farkasréti temetőbe. Galgóczy Erzsébet tizennégy éves kislányként az ostrom alatt álló szolnoki vártemplomból élete kockáztatásával kimentette az Oltáriszentséget. A zarándok fiatalok Boldog Sándor István szalézi vértanú pártfogásával és lelkületével köszönték meg a hazánkért hozott csendes, engesztelő áldozatot, útközben pedig rózsafüzért imádkoztak.

Az óbudai szaléziak bérmálkozó csoportja ugyanezen a napon a Szent Anna-kápolnához zarándokolt Ilodigwe Emmanuel testvér vezetésével.

A kazincbarcikai Don Bosco Barcika Tanoda diákjai október 28-án Bélapátfalvára kirándultak Kukuczka Robert atya vezetésével. A tanoda egyik fele Herbolyáról, másik fele pedig a végallomásrol indult reggel. Bélapátfalván több csoportra osztva filmet tekintettek meg az apátságról és történetéről, túráztak és kincskereső játékot játszottak a diákok.

A Nyergesújfalui Szalézi Oratórium oratoristái október 29-én Mogyorósbányáról Péliföldszentkeresztre kirándultak Tóth Péter szerzetesnövendék vezetésével. A kiránduláson több mint negyvenen vettek részt, gyerekek és animátorok Nyergesújfaluról és környékéről. A játékok mellett a közös imádság és a szalézi oratóriumokban hagyományos temetőlátogatás sem maradt el.

Forrás és fotó: Szaléziak.HU

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria