Őszünnep a dombóvári Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodában – KÉPRIPORT

Kishírek – 2020. október 15., csütörtök | 10:57

Szeptember utolsó és október első napjaiban tartották a dombóvári katolikus óvodában a hagyományos őszünnepet, melynek keretében a gyerekek változatos tevékenységeken keresztül ismerkedhettek teremtett világunk kincseivel és különféle népszokásokkal.

Szeptember 28-án, hétfőn a csoportok együtt díszítették fel az őszkunyhót terményekkel és a családok által készített madárijesztőkkel, majd örömmel vették birtokba az udvari szalmaugrálót.

A nagycsoportosok a Kapos-hegyhát Natúrparkban megismerkedtek a Konda-völgy legendájával, a kiállítás megtekintése és egy túra keretében pedig annak élővilágával. A kicsik a „Teremtésvédelem a Natúrparkban” projekt első kirándulásáról élményekkel gazdagodva tértek vissza az óvodába.

Kedden a pedagógusok a gyerekekkel együtt készítettek finom őszi gyümölcsökből Szent Mihály-napi ünnepi falatkákat. Az óvónénik mesével hívták vásári forgatagba a gyerekeket, majd táncházzal és mozgásos játékokkal folytatódott a délelőtt.

Szerdán szüreti mulatságon vettek részt az óvodások: szőlőt szemeztek, daráltak, préseltek, finom mustot kóstoltak.

Csütörtökön ízletes paradicsomlé készült, és ügyes kezek morzsolták a kukoricát.

Pénteken a gyerekek Lengyel-Annafürdőre utaztak, ahol megfigyelték és felfedezték az őszi erdő növény- és állatvilágát, rácsodálkozhattak teremtett világunk szépségeire, értékeire. A nap során gyűjtött falevelek, faágak, termések és a belőlük készített alkotások szép díszei lettek az óvodának.

Az őszünnep minden programja egy-egy új élményt jelentett a gyermekek számára, érzelmileg gazdagítva őket.

A teremtéshét célja olyan szokások, szokásrendszerek, viselkedési formák megalapozása, valamint azon képességek tudatos fejlesztése, amelyek a környezettel való harmonikus kapcsolat, a környezeti problémák iránti érzékenység, a helyes értékrendszer és a környezettudatos életvitel kialakításához szükségesek – mondta Királyné Lukács Gyöngyi óvodapedagógus.

Hozzátette: „Törekedtünk teremtett világunk megismertetésére, sokszínűségének felfedeztetésére, megszerettetésére, ezáltal is előmozdítva a természet értékeinek megóvását.”

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria