Óvodások látogatása a győri székesegyházban és az ostyasütőben

Kishírek – 2019. április 10., szerda | 16:07

Április 4-én a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodából a Nagyboldogasszony-székesegyházba érkeztek látogatók: az óvodások és óvónőik a Könnyező Szűzanya-kegyképről szereztek ismereteket.

Az orsolyita óvodában dolgozó óvónők fontosnak tartják, hogy a kis óvodások a teremtett világ szépségei mellett Győr város hitélettel kapcsolatos lehetőségeivel is megismerkedjenek – segítve a gyermekek vallásos ismereteinek megalapozását, a megtapasztaltatás által tudásuk elmélyítését.

Első alkalommal sikerült megszervezni a Könnyező Szűzanya kegyképéhez való látogatásukat úgy, hogy lelkipásztor is legyen velük.

Az óvodapedagógusok minden évben többször ellátogatnak a csoportokkal a székesegyházba. Az idei összejövetelt különlegessé varázsolta Vlaj Márk atya, az intézmény lelkészének jelenléte és közvetlen beszélgetése a gyermekekkel.

Az óvodások megilletődve léptek be a székesegyházba, ahol már várta őket Márk atya. A lelkipásztor a gyerekek nyelvén mesélte el a kegykép történetét, majd készségesen válaszolt a kicsinyek kérdéseire – akik így megtudhatták, hogy a kegykép környékén lévő szobrok kiket ábrázolnak, hol jelenik meg az Atya–Fiú–Szentlélek–hármas.

Az óvodások érdeklődve nézték a kendőt, mellyel a könnyeket letörölték: ezt korábban nem láthatták, újdonság volt számukra.

Zarándokutuk végén a kisgyerekek látogatást tehettek az ostyasütőbe is, ahol nagyon sok ismerettel gazdagodtak: megtudhatták, hogy miből készül az ostya, hogyan működik a vágógép, amit ők is kipróbálhattak.

Segítő munkájuk után kóstolót is kaptak az óvodások, s hálájuk jeléül az ott dolgozóknak elénekelték „Az Úrnak szüksége van Rád…” kezdetű dalt – írta összefoglalójában Virágné Bertalan Éva.

*

A győri Prohászka Ottokár Orsolyita Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda vezetősége fontos feladatnak tartja, hogy a szülőkkel, gyermekekkel felfedeztessék a magyarság népi és keresztény ünnepeit, hagyományait, azok szépségét, értékét.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria