Papnéknak tartottak lelkigyakorlatot Máriapócson

Kishírek – 2019. július 11., csütörtök | 10:30

A Görögkatolikus Metropólia területén szolgáló papok feleségeinek szerveztek lelkigyakorlatot Máriapócson június 30. és július 4. között. A lelkigyakorlatot Horváth Tamás teológiai tanár vezette.

A program lelki, szellemi, testi töltekezésre adott lehetőséget a résztvevők számára. A vasárnap esti vecsernyével kezdődött a lelkigyakorlat; az imádságra Máriapócsra utazott Kocsis Fülöp érsek-metropolita is. Később Szocska Ábel püspök is meglátogatta a közösséget.

A papfeleségek a lelkigyakorlaton a kegytemplom minden liturgikus cselekményébe bekapcsolódtak: a reggeli imaórákba, az esti Szent Liturgiákba és a vecsernyékbe. Emellett – a lelkigyakorlat részeként – Parakliszt (könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához) is végeztek.

Horváth Tamás előadásai nyomán egyéni elmélkedések és mély beszélgetések indultak. „Ami leginkább megfogott – mondta az egyik résztvevő –, az a gondolat volt, hogy a hivatás, amit férjeink mellett vállaltunk, könnyebbé válik, ha Szűz Mária Isten művébe való bekapcsolódására tekintünk…”

A lelkigyakorlat vezetője többek között beszélt Ábrahám áldozatvállalásáról, Jónás különleges tulajdonságairól, az érintés és a hit kapcsolatáról, valamint az apák családban betöltött szerepéről. Különleges tanácsokat hallhattak a résztvevők a Maimonidész filozófustól (1137–1204) származó idézetek kapcsán.

A programba a pócsi gyógyfürdő látogatása, közös filmnézés és a Nyíregyházi Egyházmegye meghívására egy színházi előadás megtekintése is belefért.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Máriapócsi Nemzeti Kegyhely Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria