Petőfi-kiállítás a győri Káptalandombon

Kishírek – 2023. április 27., csütörtök | 12:14

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a győri Szent László Látogatóközpont a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvodával együttműködve irodalmi- és képzőművészeti pályázatot hirdetett a Győri Egyházmegye katolikus iskoláiban tanuló diákok számára. Április 26-án Petőfi máskép(p) címmel kiállítás nyílt a díjazott pályaművekből a Káptalandombon.

Az alkotni vágyó diákok két korcsoportban (felső tagozat és gimnázium) versenyezhettek egymással. A kisebbek feladata versillusztráció készítése volt Petőfi Sándor Füstbement terv vagy Az Alföld című költeményéhez. A gimnazisták képzőművészeti alkotást készíthettek, Petőfi máskép(p) címmel.

Petőfi Sándor arcvonásai a róla készült dagerrotípia, metszetek és festmények alapján jól ismertek. A pályázóknak a költő arcképét kellett elkészíteniük másképpen: ábrázolhatták az impresszionisták, vagy a kubisták stílusában, felépíthették tárgykollázsként, térbeli síkokra bontva, vagy épp egy 21. századi Instagram-profilként megjelenítve.

A beérkezett ötven alkotás közül szakértő zsűri – Milu Milanovich Ildikó képzőművész, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium tanára és Pápai Emese művészettörténész, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főmuzeológusa – választotta ki a díjazott műveket.

A Petőfi-versekhez készült illusztrációk színesen, kreatívan idézik meg a versek világát. Jól tükrözik, hogy az ifjú alkotók valóban megértették, átélték a költő gondolatait. A Petőfi-arckép újragondolása pedig izgalmas, különleges alkotásokat eredményezett: találkozhatunk a költő vonásaival fauve és pop art stílusban, de még futurisztikus android formájában is. Mindegyik mű közös vonása a tisztelet és a szeretet, ahogy az ifjú művészek a témához – és a költőhöz – közelítettek.

A kiállításmegnyitón és díjátadón Pezenhofferné Molnár Edina, az iskolaközpont igazgatója köszöntötte a jelenlévőket.

A Győri Egyházmegye katolikus iskoláinak tanulói szívükkel elhozták Petőfit a Káptalandombra, mert meg akarták mutatni őt, és örültek a költőnek – mondta megnyitó beszédében Cseh Sándor, a Szent László Látogatóközpont vezetője. – Minden nemzetnek vannak géniuszai, mint nekünk Petőfi Sándor, akit tanulmányozva közelebb juthatunk a keresztény világ értékrendszeréhez. A magyar identitáshoz oly szorosan hozzánőtt költő nélkül pedig biztosan másképp lennénk magyarok mi is.

A képzőművészeti pályázat helyezettjeinek névsorát ITT megtekinthetik.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető április 26. és május 21. között mindennap 10-től 18-ig a Triangulum Galériában (Gutenberg tér 2.).

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Horváth Gábor/Győri Egyházmegye Sajtóiroda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria