Plüssfigurákat gyűjtöttek a damjános táborozóknak Máriapócson

Kishírek – 2020. december 21., hétfő | 14:43

A jelen pillanatban nem tudják, lesz-e 2021-ben Damján-tábor, vagy a járvány miatt meghiúsul, ám a szervezők máris az előkészítésen fáradoznak. Sőt, nem hagyják magukra azokat, akikkel egyszer már kapcsolatba kerültek! Máriapócson az oktató-nevelő intézményekben most plüssfigurákat gyűjtöttek a táborozóknak.

Szent Damján tábor két évtizedes múlttal büszkélkedhet. A Nyíregyházi Papnevelő Intézet növendékei hozták létre a Szent Damján Kört azzal a céllal, hogy minden tag egy szellemi fogyatékkal élő gyermekért is imádkozzon napi imája során. Később személyes kapcsolatokat is kialakítottak sérülésekkel, fogyatékkal élő gyermekekkel, fiatalokkal, valamint családjaikkal. Az első tábor végül a Damján Kör egész éves munkájának koronája lett. S nem is volt kérdés a folytatás. Azóta évente megszervezik az egyhetes programot, kivéve a múlt nyarat, amikor a vírusjárvány ezt megakadályozta. A táborban való részvétel a kezdetektől fogva ingyenes a gyermekek számára. A költségeket adományokból és pályázati pénzekből finanszírozzák a szervezők. Itt is kérik, segítsen felajánlásával, aki teheti!

Miközben a nyári tábor programját tervezik, s annak anyagi hátterét igyekeznek megteremteni, arra is figyelnek a „damjánosok”, hogy a személyes kapcsolatokat ápolják. „Felelős vagy azért, akit megszelídítettél” – ahogyan a róka mondja Exupery gyermekregényében…

Magyar Richárd irányítása mellett papnövendékek és fiatal civil segítők karácsony közeledtével is gondolnak a korábbi táborlakókra. Ajándékgyűjtésük egyik helyszíne Máriapócs volt, ahol az Ékes Virágszál Görögkatolikus Óvoda, és a szintén görögkatolikus, egyházmegyei fenntartásban működő Dudás Miklós kéttannyelvű általános iskola közössége készített össze meglepetést: plüss figurákat hoztak gyerekek, pedagógusok, szülők, munkatársak. 

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Szöveg és fotó: Orosz Rita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria