Rendhagyó hittanórát tartottak Jánosházán Mindszenty Józsefre emlékezve

Kishírek – 2020. október 21., szerda | 15:45

Hasznos, tartalmas, színes előadás részesei lehettek a Szent Imre Általános Iskola diákjai október 14-én. Déri Péter plébános meghívására az iskolába látogatott Soós Viktor Attila történész, és minden felsős osztályban rendhagyó hittanórát tartott, melynek témája ez volt: „a Katolikus Egyház és vezetője, Mindszenty József 1956-ban”. Az eseményről készült beszámolót olvashatják.

A diákok sok érdekességet megtudhattak a korról, a múlt század történelméről, a Csehimindszenten született Mindszenty Józsefről. Soós Viktor Attila beszámolt arról, hogy milyen hosszú utat tett meg Mindszenty József Vas megyei gyermekkorától a bíborosi kinevezéséig, milyen rágalmakkal illették, majd hogyan került börtönbe 1948. december 26-án. Beszélt a november 3-ai rádióbeszédéről, majd az amerikai nagykövetségen eltöltött éveiről.

Párhuzamot vont az előadó a ’48-as és az ’56-os forradalom és szabadságharc eseményei között, beszélt a hősökről, példaképekről és a diktatúra éveiről. Felidézte, hogy a jánosházi iskola alapítója, Pavlics István plébános ebben az időben a budapesti szemináriumban tanult. A kispapok Kedves barátom! címmel levélben fogalmazták meg, mi zajlik Budapest utcáin, hogy az országban élő társaikhoz mindenhova eljussanak a forradalom eseményeiről szóló hírek. Pavlics atya a levelek postára adásában segédkezett, amiért ő is börtönbüntetést kapott, majd másfél év után amnesztiával szabadult.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó:  Horváthné Kulcsár Gyöngyi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria