Rendhagyó történelemóra a kitelepítésről a nyíradonyi görögkatolikus iskolában

Kishírek – 2019. május 17., péntek | 14:47

Topor István tanár és Sárközi Balázs plébános szervezésében rendhagyó történelemóra keretében emlékeztek meg a Rákosi-korszak kegyetlen sorstragédiájáról, a kitelepítésekről a nyíradonyi Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolában május 2-án.

A rendhagyó történelemórán 8. osztályosok, illetve pedagógusok vettek részt. Az egyik meghívott vendég Csongovainé Zsákai Piroska volt, aki a Kaptam egy világot című könyvében a saját gyerekkori élményeit dolgozza fel, bemutatva az internált családok százainak mindennapjait, azt a világot, amit nem kért, de kapott.

Nyolcéves volt, amikor édesanyjával, hároméves öccsével és más családokkal, 1950 júniusában teherautókra tették őket. Egyik napról a másikra szeretett hatvani polgári otthonukból a hortobágyi Kónya tanyára deportálták őket, ahol három évet és két hónapot töltöttek egy birkahodályban.

Az ottani emberek sorsa összefonódott a hatvani ferencesekével, akiknek a meghurcolásáról Hidász Ferenc ferences szerzetes beszélt a rendhagyó történelemórán. Az előadást a munkatáborok világát, az ott élő emberek mindennapi életét bemutató Csonka délibáb című filmből vett részletekkel illusztrálták.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye; Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola

Fotó: Szent Mihály Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria