Az önkéntesség „gyakorlóórái”a Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival a nyírbátori iskolában

Kishírek – 2022. október 19., szerda | 16:15

A nyírbátori Báthory Gimnázium diákjai 2022 júniusa óta ismerkednek az önkéntességgel a Máltai Szeretetszolgálat Ifjúsági Önkéntescsoportjának segítségével. A fiatalok az iskolájukban október 6-8. között a „72 óra kompromisszumok nélkül” akció keretében adománygyűjtést szerveztek, a felajánlásokból három, az iskolai közösséghez tartozó rászoruló családot támogattak.

A júniusban indult közös munka célja, hogy a diákok felkészülten vállalhassanak önkéntes szolgálatot a későbbiekben: a Máltai Szeretetszolgálat fontos irányelve, hogy segíteni csak jól szabad.

Október 6-8. között a gyakorlatban is kipróbálták magukat a leendő önkéntesek. Az országos „72 óra kompromisszum nélkül” akció során a Máltai Szeretetszolgálat nyírkátai Jelenlét Pontján segítettek pakolni a raktárban, játszottak a rászoruló családok gyerekeivel, ismerkedtek a Jelenlét Pont működésével és az odajáró közösséggel.

A báthorys fiatalok adománygyűjtést is szerveztek az iskolájukban. A társaik, illetve tanárok és szülők által felajánlott élelmiszer- és ruhaadományokkal három, a közösségükhöz tartozó családot támogattak, az adományok célba juttatására a Máltai Szeretetszolgálat munkatársait kérték fel.

Október 11-én újra csapatépítő tréningen találkozott a nyírbátori Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítású Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium tíz tanulója a Máltai Szeretetszolgálat Ifjúsági Önkéntescsoportjának és nyírkátai Jelenlét Pontjának munkatársaival. A 9. és 11. évfolyamon tanuló fiatalok terepen szerzett élményeket hallgattak, szemléletformáló játékokat játszottak; társadalmi nehézségekről, önkéntességről, módszertanról, jógyakorlatokról, a szolgálat szépségeiről, buktatóiról beszélgettek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársaival.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; maltai.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria