Székesfehérvári egyházmegyei iskolások zarándoklata Passauba

Kishírek – 2022. május 12., csütörtök | 9:27

A pandémia miatti két év szünet után ismét elutazhatott a bajorországi Passau városába a Székesfehérvári Egyházmegye közoktatási intézményeinek diák-zarándokcsoportja, hogy tiszteletüket tegyék Boldog Gizella sírjánál. Idén tizenhárom iskola harmincöt tanulója képviselte az egyházmegyét. Részleteket közlünk a passaui zarándokok beszámolójából.

A zarándoklat május 3-án kora reggel indult az érdi Marianum iskola elől. Útközben Székesfehérváron és Móron csatlakoztak hozzájuk útitársaik. „Ragyogó időjárás kísért minket, csodálatos tájakon mentünk keresztül, a tavaszi virágzás minden pompájával, viruló zöld mezők és erdők, számtalan sárgán virító repceföld mellett. (...) a szemünk elé tárult a melki apátság, mely a világörökség része.

Első megállónk Altötting volt, Németország leghíresebb és legkedveltebb zarándokhelye, ahova évente több mint egymillió ember érkezik, hogy Égi Édesanyánk közbenjárását kérje.” A kegykápolna felújítása miatt a kegyszobrot, amely a Madonnát ábrázolja, karján gyermekével, átvitték a fogadalmi templomba. A passai zarándokok a Szűzanya elé járulhattak, gondolatban és szívünkben kéréseikkel, köszönetükkel; koszorút helyeztek el az örökimádás templomban a tavaly elhunyt Wilhelm Schraml püspök sírjánál, aki egyik kezdeményezője volt annak a partnerkapcsolatnak, amely tíz évvel ezelőtt kezdődött a passaui és a székesfehérvári egyházmegye között, a két főpásztor találkozása után. Megtekinték Konrád testvérnek, a városka híres szentjének sírját.

Passauban a dóm szomszédságában, a szépen felújított Szent Maximilián házban volt a szállásuk. Május 4-én „reggeli után a Mariahilf-kápolnához, Passau kiemelkedő gyöngyszeméhez vezetett az utunk. Fedett, meredek lépcsősort megmászva jutottunk a templomhoz. A káprázatos panoráma mellett a fő ékességet, a Szűzanya kegyképét is megtekintettük, és itt egy kicsit otthon is érezhettük magunkat, hiszen ennek a képnek pontos mását láthatjuk a bodajki templomban, Egyházmegyénk gyönyörűen felújított ősi kegyhelyén. Ismét, mint egész utunk során többször is, imádkoztunk országunkért, Egyházmegyénkért, családjainkért és mindazokért, akiket a szívünkben magunkkal hoztunk. A kiadós gyaloglás után jól esett beülni a hajóba, és részt venni egy kis városnézéssel egybekötött hajókázáson. Láthattuk a három folyó, a Duna, az Inn és az Ilz találkozását, miközben a város történelméből hallgattunk érdekes részleteket. (...) Hamarosan egy korhű ruhába öltözött, igen vidám idegenvezető várt ránk, aki a történelmi belvároson vezetett minket körbe, elmesélve a város történelmének fontosabb eseményeit.”

Este ünnepi szentmisén vettek részt abban a templomban, ahol Boldog Gizella nyugszik. A bajor–magyar baráti társaság tagjai örömmel üdvözölték őket, miként a szentmise főcelebránsa is. A zarándokok koszorút helyeztek el Boldog Gizella sírjánál, kérve közbenjárását és hathatós segítségét.

Május 5-én reggel indult haza Passauból. Útközben megálltak Maria-Taferlben, Ausztria második legnagyobb kegyhelyén.

„2013-ban voltunk először Passauban, és leszámítva a járvány miatti két év kihagyást, minden évben eljöhetett egy kis csapat gyerek, nevelőikkel együtt. Rengeteg élményben volt részünk, felejthetetlen napokat éltünk át, csodás emlékeket őrzünk, amiket szívesen megosztunk másokkal. Hálás szívvel szeretnénk ezért köszönetet mondani Spányi Antal püspök atyának, aki minden alkalommal nagylelkűen támogatott minket, és lehetővé tette számunkra, hogy ápolva Boldog Gizella emlékét és tiszteletét, képviselhettük iskoláinkat és Egyházmegyénket. Köszönet és hála Hajdu Ferenc atyának is, aki szintén szívén viselve ennek a szép, immár hagyománnyá vált passaui utunknak megszervezését és lebonyolítását, nagy lelkesedéssel terelgette kis csapatunkat lelkipásztorként, idegenvezetőként, sőt történelemtanárként is” – szerepel az egyházmegyei diák-zarándokcsoport beszámolójában.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria