Szent Márton palástjának oltalmában

Kishírek – 2022. november 16., szerda | 16:04

Tours-i Szent Márton ünnepéhez kapcsolódóan lámpás felvonulásra hívták a családokat a helyi Szent Gellért Katolikus Iskola és Óvoda közössége szervezésében Tabon november 11-én. Az eseményről Nagy-Kálsecz Mariann intézményvezető írt beszámolót, melyet szerkesztve adunk közre.

Tours-i Szent Márton ünnepe minden évben várakozással tölti el a gyerekeket, hiszen a szentek közül ő áll a kicsik szívéhez a legközelebb. Életének üzenete az önzetlenség, jótékonyság, irgalmasság fontosságát közvetíti számukra. A gyerekek hetekig készülnek a nagy napra, lámpásokat készítenek, libasütit sütnek, megismerik a népszokásokat, hagyományokat, dalokat, verseket tanulnak.

Hagyományainkhoz híven ez évben is meghirdettük a rászoruló családok részére a ruhagyűjtési akciónkat a tabi karitászcsoport együttműködésével.

Óvodánkban már évek óta lampionos felvonulással ünnepeljük meg ezt a napot, s idén először az iskolások számára is meghirdettük a felvonulást. Minden várakozásunkat felülmúlta a részt vevő gyerekek és szüleik száma.

A városi felvonulás első állomása a főtéri zenepavilon volt, ahol néhány dalt énekeltünk a pedagógusokkal és a gyerekekkel közösen.

A templomban Sifter Gergő atya várt minket, aki a gyermekekkel hosszasan beszélgetett Szent Márton példájáról, mely szerint Márton kettévágta a köpenyét és egy koldusnak adta. Ezt követően álmában megjelent neki Jézus, vállán a fél köpennyel. Katonaéletét feladva papként annyi jócselekedetet hajtott végre, hogy az emberek püspöknek akarták választani. Nem vágyott hatalomra, ezért elbújt a libák óljában, akik a gágogásukkal elárulták őt, és akarata ellenére püspök lett.

Szent Márton jócselekedetei, az emberek felé való segítő szándéka, szerénysége és Jézus szeretete ma is példa életünkben, ha így élünk és erre törekszünk, nagyon jó emberek lehetünk – mondta a helyettes-esperes. – És mit üzen nekünk, a ma emberének Márton élete? Mindenkinek van, illetve kell, hogy legyen egy ilyen köpenye. Ez a köpeny nem más, mint egy jó szó, segítő kéz, vigasz. A szeretetünk szimbóluma. Észre kell vennünk, ha a másik bajban van és szüksége van ránk – ez a mi hitvallásunk.

Az ünnep legmeghatóbb pillanata a palástos áldás volt, amikor a gyerekek barátaikkal, családjukkal együtt Gergő atya palástja alá bújva áldásban részesültek.

A templom előtt szeretetvendégség – zsíros kenyér, pogácsa, liba süti, tea – várta a vendégeket.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Szöveg és fotó: Nagy-Kálsecz Mariann

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria