Szentmisét mutattak be a betegek világnapján Pécsett

Kishírek – 2021. február 12., péntek | 13:28

Csendes szentmisét mutatott be a pécsi Szent Ferenc-templomban február 11-én, Szűz Mária lourdes-i jelenéseinek emléknapján, a betegek világnapján Dohány Zoltán plébános, kórházlelkész Varga László koncelebrálásával a betegekért, idősekért és a szenvedőkért. A szertartáson a Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség önkéntesei és a ferences nővérek is részt vettek.

A Pécsi Egyházmegyében a korábbi években ezen a napon, a szentmise keretében adták át a Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség önkéntes beteglátogatói számára megbízólevelüket. Idén azonban erre a pandémia okán nem volt lehetőség. Dohány Zoltán prédikációjában hangsúlyozta, bár most látszólag megszakad egy hagyomány, fontos, hogy a kórházlelkészség segítői, szolgálattevői lássák, hogy a nehéz körülmények ellenére, a rendelkezéseket betartva és kellő óvatossággal is sokat tettek és tehetnek a beteg testvérekért, akár a telefonos lelki-segítségnyújtás által, akár imádságban hordozva őket.

A plébános a szolgálattal kapcsolatban Mária lelkületét emelte ki. „Mária nem kételkedik, hisz a csodában (vö. Mt 7,24–30)! […] Most nekünk van időnk arra, hogy megerősödjünk és idővel ugyanolyan lelkesedéssel és lendülettel folytathassuk tevékenységünket a betegekért, mint ahogyan a kényszerű okok miatt abbahagytuk.”

„Jézus hatalma sem lett kevesebb kétezer év elmúltával! Hogy a mi hitünk mennyire fejlődőképes, milyen mértékben vagyunk hajlandóak engedelmeskedni az Úr szavának, arra a választ magunkban kell keresnünk. Tegyük fel ezek a kérdéseket saját magunknak!” – biztatott Dohány Zoltán, végül hozzátette, ha meghalljuk az Úr szavát és megcselekedjük azt, ne kételkedjünk a lelkünkben és a körülöttünk történő csodák láttán. „Segítsen bennünket Szűz Mária abban, ha ne kételkedjünk és segítsünk a szenvedőknek!”

A csendes szentmisét követően a Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség önkéntesei és szolgálattevői a Szent Ferenc-templomban imaórán vettek részt.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: VN

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria